Studie kiezen? Zo hak je de knoop door!

384313 Knoop doorhakken studiekeuze meisje twijfelt

Twijfel jij ook zo over je studiekeuze? Niet gek, met zoveel hbo-opleidingen om uit te kiezen. Maar een keer moet je die knoop toch doorhakken. Met de oefeningen, ervaringen en tips op deze pagina gaat dat lukken!

TipsZo hak je de knoop door

5 oefeningen om een studie te kiezen

Plussen en minnen

Wat weet je allemaal al over de opleidingen waar je tussen twijfelt? Dat zet je in deze oefening op een rijtje. Dan vel je jouw oordeel: welke opleiding scoort het hoogst?

384318 Knoop doorhakken studiekeuze vergrootglas zoeken

Stel je voor...

Hoe zou het zijn om op die ene opleiding te zitten? Dat ga je je tijdens deze oefening proberen voor te stellen. Waar dat goed voor is? Open your mind en laat je verrassen!

384314 Knoop doorhakken studiekeuze vraagteken onderzoeken post it

Kiezen voor nú

Het voelt misschien alsof je met je studiekeuze je hele leven vastlegt. Dat maakt het moeilijk. Maar wat als je maar een keuze hoeft te maken voor 1 jaar? Waar zou je dan voor gaan?

384320 Knoop doorhakken studiekeuze vinkjes

Kop of munt

Waag een gokje en laat het lot voor jou bepalen welke studie het wordt... Nee, dat zou te ver gaan. Toch kan een simpel kansspelletje jou meer over je studiekeuze vertellen dan je denkt.

384315 Knoop doorhakken studiekeuze kiezen tussen schoenen

Wat wil ik nou?

Kom op, wees eens héél eerlijk naar jezelf. Eigenlijk weet je best wat je wil, toch? Nee? Het schema in deze oefening helpt jou om daar achter te komen!

384316 Knoop doorhakken studiekeuze schoenen pijlen richting

Doe de checkEen studie kiezen...ben ik er klaar voor?

Hoe weet je of jij klaar bent om de knoop door te hakken? Deze check helpt jou daarbij. Daarmee zet je op een rijtje of je alles weet wat je moet weten, waar je twijfels nog zitten en hoe je daarmee kunt afrekenen.

Tip: doe jij de check op een groot beeldscherm? Zorg dan dat tijdens de check de hele pagina in beeld is. Dat doe je door in de PDF bovenin op het vierkantje met de twee pijltjes te klikken.

384311 Knoop doorhakken studiekeuze ben je er klaar voor check schema

Ervaringen van studentenHoe maakten zij een studiekeuze?

OmdenkenWat als ik de verkeerde keuze maak?

Een studie kiezen is lastig, dus het is niet gek dat bij jou de twijfel toeslaat. Wat als je de verkeerde studie kiest en straks je opleiding of je baan helemaal niet leuk vindt? Spannend.
Maar hé, wat als alles wél goed uitpakt? Heb je daar wel eens aan gedacht? Wat als de goede of foute keuze niet bestaat? Klik verder en lees meer over het omdenken van jouw twijfels.

379992 Twijfel je ook zo over je studiekeuze? Zo hak je de knoop door.

Hoe kunnen mijn ouders helpen?

Je vader of moeder kan jou goed helpen bij je studiekeuze. Maar nu de aanmelddeadline dichterbij komt, lijken ze nog zenuwachtiger dan jij. En dat werkt jou weer op je zenuwen! Relax, je ouders doen hun best. Misschien helpt het als ze dit artikel lezen, waarin een aantal experts op het gebied van studiekeuze hun tips voor ouders delen.

32950 moeder achter laptop thuis studeren

Gewoon doen!Klaar om te kiezen?

Je kunt niets zeker weten in het leven. Als je maar een bewuste keuze maakt. Heb jij er energie in gestoken en alles voor jouw gevoel goed uitgezocht? Dan ben je klaar voor de volgende stap. Vertrouw op jezelf en ga ervoor!

384312 Knoop doorhakken studiekeuze meisje confetti klaar om te kiezen aanmelden

Is een tussenjaar wat voor mij?

Als je er écht niet uitkomt, ben je misschien nog niet aan je studiekeuze toe. Dan heb jij wat meer tijd nodig om er achter te komen wat je leuk vindt en welke studie daarbij past. Je zou voor een tussenjaar kunnen gaan. Het is wel belangrijk dat je in dat jaar dan ook bewust met je studiekeuze aan de slag gaat. Klik verder en lees hoe je dat doet!

384317 Knoop doorhakken studiekeuze tussenjaar feestende jongeren