HAN University of Applied Sciences logo
kiezen
kiezen
kiezen
kiezen
kiezen
Mijn
profiel

Profielkeuze

Je zit in 3 havo of vwo en je moet een profiel kiezen. Belangrijk, want het profiel dat jij nu kiest bepaalt voor een deel welke opleiding jij na de middelbare school wel en niet kunt doen. Yep, dat wordt nadenken over je toekomst! Welk profiel past het beste bij jou?

Een profiel kiezen, hoe doe je dat?

Welke profielen zijn er allemaal en hoe kies je een profiel dat bij jou past? Check de video!

Welke profielen zijn er?

Cultuur & Maatschappij

Heb je een talenknobbel of houd je je bezig met alles in de maatschappij? Het profiel Cultuur en Maatschappij is een breed profiel en is gericht op taal, communicatie, geschiedenis, kunst en maatschappelijke onderwerpen als rechten, politiek, onderwijs en hulpverlening. Je ontwikkelt je sociale kanten en je creativiteit.

451182 Handen in een kring vormen samen een ster. metafoor voor inclusie

Economie & Maatschappij

Economie en Maatschappij is ook een breed profiel, maar er is veel aandacht voor economische vakken. Met dit profiel ben je op weg om later ‘iets’ te doen in het zakenleven. Het is niet alleen gericht op de financiële en bedrijfskundige kant van de maatschappij, maar ook op creativiteit, innovatie en de circulaire economie.

81166 Studenten met laptops graphic

Natuur & Gezondheid

Ben jij dol op vakken als biologie en scheikunde? Met dit profiel liggen de medische en biologische wereld voor je open. Natuur & Gezondheid richt zich op milieu, water, chemie, gezondheidszorg, planten en dieren. Je kunt ook de technische en natuurwetenschappelijke kant op door bepaalde vakken (wiskunde B en/of natuurkunde) te kiezen.

109932 laboranten controleren op kwaliteit van groenten

Natuur & Techniek

Het profiel Natuur en Techniek heeft de meeste exacte vakken en is gericht op techniek en wetenschap. Dit profiel bereidt niet alleen voor op een technische richting, je kunt ook opleidingen doen op het gebied van bijvoorbeeld natuur-, aard- en milieuwetenschappen, informatica, gezondheidszorg of technische communicatie.

314118 null

Vakken Welke vakken zitten in die profielen?

Wat vind jij interessant?Studierichtingen

Als je al een paar studies op het oog hebt kan je checken welk profiel je daarvoor nodig hebt. Nog geen idee? Geen probleem. Begin dan met het bepalen van een eerste richting.

Check de studierichtingen. Welke spreken je aan? Dan weet je al iets beter welke kant je op wilt. Per studierichting vind je een overzicht van de opleidingen en zie je met welk profiel je toelaatbaar bent. Soms heb je specifieke vakken nodig. Handig!Zo zie je al snel welk pakket het beste past.

333571 Mix van studierichtingen 2021 header

Wat kan ik studeren met mijn profiel?

Je kunt niet met elk profiel met elke hbo-studie starten. Jouw profiel moet straks aansluiten op de studie die je kiest na de middelbare school. In het schema met toelatingsvoorwaarden kun je alvast zien welke hbo-opleidingen je met een profiel kunt volgen.

profielkeuze toelatingsvoorwaarden

Interactief kaartspeliQuest Profielkeuze

Op een leuke manier met je profielkeuze aan de slag? Dat kan met het kaartspel iQuest Profielkeuze. Door het spel te spelen, kom je meer over jezelf te weten, maar ook over de richtingen en profielen. 

Je speelt dit kaartspel met 2 personen. De 1 legt de kaarten en de ander stelt de vragen. Daarna log je in op iQuestspel.nl om de kaartjes te verwerken. Je krijgt dan te zien met welke profielen jij het meeste matcht. Handig toch?

close-up kaarten van kaartspel

5 havoHulp bij profielwerkstuk

Ga je in 5 havo een profielwerkstuk maken? Dan kun je daar hulp bij krijgen van de HAN. Er is van alles mogelijk: zoek je iemand die met jou meedenkt over het onderwerp wat je hebt gekozen? Een expert die je kunt interviewen? Of juist iemand die jou coacht bij het hele onderzoeksproces? 

Docent luistert naar student

Volgende stapStudiekeuze

Wil jij je alvast verder verdiepen in de volgende stap? Op de pagina over studiekeuze vertellen we hoe je dat aanpakt. Dat hoeft niet zo groot en ingewikkeld te zijn als je denkt. Check eerst eens je insta, TikTok of Youtube. Waar ga jij stuk om? Wat geef je een hartje of een duimpje? Wat maakt jou blij of juist boos? Dat is het begin van je studiekeuze.

315334 campagne studeer wat je liket 2021, engineering