Informatie voor ouders
Als ouder speel je een belangrijke rol bij de studiekeuze van je kind. Niemand kent je kind zo goed als jij, dat levert mooie inzichten op. Jij kunt je tiener geruststellen, inspireren en motiveren. Maar hoe pak je dat aan zonder te veel te pushen en te sturen? Ga er maar voor zitten pap of mam, deze pagina is speciaal voor jou!

Jeetje, wat komt er veel op je kind af. En dat op een leeftijd waarop hij het nog lastig vindt om zijn keuzes te overzien. Gelukkig ben jij er om je kind gerust te stellen en te motiveren. Jij kent hem door en door, dus je kunt hem de nodig inzichten geven.
Maar hij gaat het vooral zelf doen. Ga dus ook af en toe op je handen zitten: niet teveel sturen en bemoeien. Je kind moet in zijn leven nog veel grote keuzes maken en daar kan hij deze ervaring goed voor gebruiken. Geef hem de ruimte en het vertrouwen om deze keuze zelf te maken. Hoe pak je dat aan? Dat lees je op deze pagina, maar vooral in ons speciale oudersmagazine Koosje!
Studiekeuzemagazine voor ouders: Koosje
Jij speelt als ouder een belangrijke rol in het studiekeuzeproces. Koosje is een magazine dat jou helpt én inspireert. Hoe stimuleer je je kind bij het maken van de juiste studiekeuze? Hoe begeleid je zonder te sturen? Koosje staat vol persoonlijke verhalen, achtergrondinformatie en advies van experts op het gebied van loopbaanoriëntatie. En last but not least: veel tips van jongeren zelf.
Je leest over:
Eerste hulp bij keuzestress - Het puberbrein - Social media - Nieuwe beroepen - Motiveren kun je leren - Praten met je puber - Hbo of wo? - Tussenjaar - Je kind op kamers - Studeren met bijzondere omstandigheden - en nog veel meer!

Proef de sfeer | Open Dagen: Ontdek waar je kind gaat studeren
Ben jij benieuwd waar je kind studeert of gaat studeren? Kom het bekijken op de Open Dagen van de HAN. Op zaterdag 25 maart 2023 is er een Open Dag in Arnhem en op zaterdag 1 april 2023 in Nijmegen. Je kunt daar als ouder ook voorlichtingen volgen, waaronder:
- 'Hoe kan je je kind ondersteunen in zijn/haar studiekeuzeproces?'
- 'Doorstuderen na het mbo'
Binnenkort delen we meer informatie over het aanmelden voor de Open Dagen.
Brochure: Studiekeuzemagazine 'Zoek het uit'
Je hoopt dat jouw kind iets gaat studeren waar hij blij van wordt. Studeer wat je liket, zeggen we bij de HAN. Maar hoe ontdekt je kind wat hij liket? Door op onderzoek uit te gaan! De tips, tools en interviews in het nieuwe Studiekeuze Magazine van de HAN helpen jongeren op weg. Ze ontdekken wat hun keuzestijl is, onderzoeken waar hun interesses liggen en laten zich inspireren door andere studenten. Dat leest lekker weg. Natuurlijk vind je in dit magazine ook alle voltijd opleidingen van de HAN. Én je kunt het Studiekeuze Q&A meebestellen. Die kaarten helpen jongeren hun vragen op een rij te zetten én de antwoorden te vinden. Bestellen dus!

3 havo/vwo: Profielkeuze
Je kind zit in 3 havo of vwo en moet een profiel kiezen. Een belangrijk begin. Want het profiel dat hij nu kiest bepaalt voor een deel welke opleiding hij na de middelbare school wel en niet kan doen. Yep, dat wordt nadenken over zijn toekomst! Denk jij mee? Op deze pagina (gericht op jongeren) lees je alles over het kiezen van een profiel.

Studierichtingen: Bepaal je 1e richting
Vergeet die 1.000 hbo-opleidingen even. Kijk eerst eens naar de studierichtingen. Dat zijn er 10, klinkt al beter toch? Welke van de 10 vind jij interessant? Die studierichting(en) ga je verder onderzoeken. Stap voor stap duik je verder de trechter in, tot je uitkomt bij een aantal opleidingen die je tijdens een Open Dag verder kunt onderzoeken.

Veelgestelde vragen over studiekeuze
Veelgestelde vragen over studeren
uitval voorkomen succesvol studeren
Hoe goed je kind ook zijn best doet, soms loop het anders dan gehoopt. De cijfers liegen er niet om: 1 op de 3 studenten op het hbo gaat niet door naar het 2e jaar. Ongeveer de helft wisselt van studie en/of instelling. De andere helft valt uit, dat betekent dat ze in dat 2e jaar niet meer ingeschreven staan in het hoger onderwijs.
Hoe komt dat?
Een verkeerde studiekeuze, dat geven studenten het vaakst als reden. Zo’n 50% van de uitvallers zegt te weinig tijd te hebben genomen voor een goede studiekeuze. Soms hadden ze andere verwachtingen van de studie, was de studie te zwaar of voelden ze zich niet thuis op de hogeschool. Een bindend negatief studieadvies (BSA) gooit ook wel eens roet in het eten.
Wat doen we daar aan?
Het is belangrijk dat je kind bewust kiest voor een studie die bij hem past. Als hij zich inschrijft voor een opleiding aan de HAN, checken wij altijd nog 1 keer of de klik er echt is. Neem die check dus serieus. Komt je kind bij ons studeren? Dan doen wij er alles aan om zijn studie zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Hieronder lees je hoe.
Wat kost studeren?: Kosten
Als je kind gaat studeren, krijgt hij met heel wat nieuwe uitgaven te maken. Collegegeld en studieboeken, misschien ook de huur voor een studentenkamer en een nieuwe laptop.
Wist je dat 1e-jaars studenten meestal maar de helft van hun collegegeld hoeven te betalen? En dat jouw kind waarschijnlijk recht heeft op studiefinanciering? In Koosje gaan we daar dieper op in. Hier vind je een pagina over kosten die gericht is op jongeren zelf. En dan zijn er natuurlijk nog de sites van DUO en het Nibud.

Interview: Trudies dochter nam een tussenjaar
'Misschien neem ik een tussenjaar', zei Femke na de havo. Daar moest haar moeder Trudie wel even aan wennen. "Mijn eerste gedachte was: dit blijft bij een havo diploma. Als Femke eenmaal uit het studieritme is gestapt en gewend is om haar eigen geld te verdienen, gaat ze vast niet meer studeren."
Nu denkt Trudie daar heel anders over. "Een jaar lang je hoofd leegmaken en daarna fris en zelfverzekerd aan je studie beginnen, dat gun ik iedereen.”
