Informatie voor ouders

Als ouder speel je een belangrijke rol bij de studiekeuze van je kind. Niemand kent je kind zo goed als jij, dat levert mooie inzichten op. Jij kunt je tiener geruststellen, inspireren en motiveren. Maar hoe pak je dat aan zonder te veel te pushen en te sturen? Ga er maar voor zitten pap of mam, deze pagina is speciaal voor jou!

Coverfoto achterkant Koosje magazine van moeder en zoon

Jeetje, wat komt er veel op je kind af. En dat op een leeftijd waarop hij het nog lastig vindt om zijn keuzes te overzien. Gelukkig ben jij er om je kind gerust te stellen en te motiveren. Jij kent hem door en door, dus je kunt hem de nodig inzichten geven. 

Maar hij gaat het vooral zelf doen. Ga dus ook af en toe op je handen zitten: niet teveel sturen en bemoeien. Je kind moet in zijn leven nog veel grote keuzes maken en daar kan hij deze ervaring goed voor gebruiken. Geef hem de ruimte en het vertrouwen om deze keuze zelf te maken. Hoe pak je dat aan? Dat lees je op deze pagina, maar vooral in ons speciale oudersmagazine Koosje!

Studiekeuzemagazine voor oudersKoosje

Jij speelt als ouder een belangrijke rol in het studiekeuzeproces. Koosje is een magazine dat jou helpt én inspireert. Hoe stimuleer je je kind bij het maken van de juiste studiekeuze? Hoe begeleid je zonder te sturen? Koosje staat vol persoonlijke verhalen, achtergrondinformatie en advies van experts op het gebied van loopbaanoriëntatie. En last but not least: veel tips van jongeren zelf.

Je leest over:

Eerste hulp bij keuzestress - Het puberbrein - Social media - Nieuwe beroepen - Motiveren kun je leren - Praten met je puber - Hbo of wo? - Tussenjaar - Je kind op kamers - Studeren met bijzondere omstandigheden - en nog veel meer!

Cover HAN Koosje 2020

Nieuws en artikelen

werken in de hal
Overheidsexperiment van startToelatingstoetsen voor de Pabo mogen later
33098 Juf en kinderen met Ipad
32951 moeder met kind met open studie boek
298307 Armoede in beeld
32950 moeder achter laptop thuis studeren
369296 Coverfoto / headerfoto ontwerpwedstrijd ABE  toegevoegd door Lex Eggink
307074 Mannen studenten overleg hal
333567 HAN Open Dag voltijd 2021 2022 header meisje met lichtjes
vrouw luisterd met koffiebeker in hand

Proef de sfeer | Open DagenOntdek waar je kind gaat studeren

Ben jij benieuwd waar je kind studeert of gaat studeren? Kom het bekijken op de Open Dagen van de HAN. Op zaterdag 25 maart 2023 is er een Open Dag in Arnhem en op zaterdag 1 april 2023 in Nijmegen. Je kunt daar als ouder ook voorlichtingen volgen, waaronder:

  • 'Hoe kan je je kind ondersteunen in zijn/haar studiekeuzeproces?'
  • 'Doorstuderen na het mbo'

Binnenkort delen we meer informatie over het aanmelden voor de Open Dagen. 

494033 Vader met grijzend baardje leunt op een kartonnen doos. Hij praat met zijn zoon met zwarte muts die een lattenbodem van een bed vasthoudt in de studentenkamer waar hij gaat wonen.

BrochureStudiekeuzemagazine 'Zoek het uit'

Je hoopt dat jouw kind iets gaat studeren waar hij blij van wordt. Studeer wat je liket, zeggen we bij de HAN. Maar hoe ontdekt je kind wat hij liket? Door op onderzoek uit te gaan! De tips, tools en interviews in het nieuwe Studiekeuze Magazine van de HAN helpen jongeren op weg. Ze ontdekken wat hun keuzestijl is, onderzoeken waar hun interesses liggen en laten zich inspireren door andere studenten. Dat leest lekker weg. Natuurlijk vind je in dit magazine ook alle voltijd opleidingen van de HAN. Én je kunt het Studiekeuze Q&A meebestellen. Die kaarten helpen jongeren hun vragen op een rij te zetten én de antwoorden te vinden. Bestellen dus!

429596 Studiekeuzemagazine voor scholieren

3 havo/vwoProfielkeuze

Je kind zit in 3 havo of vwo en moet een profiel kiezen. Een belangrijk begin. Want het profiel dat hij nu kiest bepaalt voor een deel welke opleiding hij na de middelbare school wel en niet kan doen. Yep, dat wordt nadenken over zijn toekomst! Denk jij mee? Op deze pagina (gericht op jongeren) lees je alles over het kiezen van een profiel.

Overzicht werkplekken studenten met laptop

StudierichtingenBepaal je 1e richting

Vergeet die 1.000 hbo-opleidingen even. Kijk eerst eens naar de studierichtingen. Dat zijn er 10, klinkt al beter toch? Welke van de 10 vind jij interessant? Die studierichting(en) ga je verder onderzoeken. Stap voor stap duik je verder de trechter in, tot je uitkomt bij een aantal opleidingen die je tijdens een Open Dag verder kunt onderzoeken.

333571 Mix van studierichtingen 2021 header

Veelgestelde vragen over studiekeuze

Veelgestelde vragen over studeren

uitval voorkomen succesvol studeren

Hoe goed je kind ook zijn best doet, soms loop het anders dan gehoopt. De cijfers liegen er niet om: 1 op de 3 studenten op het hbo gaat niet door naar het 2e jaar. Ongeveer de helft wisselt van studie en/of instelling. De andere helft valt uit, dat betekent dat ze in dat 2e jaar niet meer ingeschreven staan in het hoger onderwijs.

Hoe komt dat?

Een verkeerde studiekeuze, dat geven studenten het vaakst als reden. Zo’n 50% van de uitvallers zegt te weinig tijd te hebben genomen voor een goede studiekeuze. Soms hadden ze andere verwachtingen van de studie, was de studie te zwaar of voelden ze zich niet thuis op de hogeschool. Een bindend negatief studieadvies (BSA) gooit ook wel eens roet in het eten.

Wat doen we daar aan?

Het is belangrijk dat je kind bewust kiest voor een studie die bij hem past. Als hij zich inschrijft voor een opleiding aan de HAN, checken wij altijd nog 1 keer of de klik er echt is. Neem die check dus serieus. Komt je kind bij ons studeren? Dan doen wij er alles aan om zijn studie zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Hieronder lees je hoe.

Zo wordt studeren een succes

Meld bijzondere omstandigheden

Zijn er bijzondere omstandigheden die de studie van jouw kind kunnen beïnvloeden? Als hij dit op tijd aangeeft, kunnen we samen kijken wat hij nodig heeft om zijn studie te laten slagen. Denk aan een functiebeperking of chronische ziekte, maar ook studeren als topsporter, ondernemer of mantelzorger.

meisje in studieruimte rood haar slechtziend

Vraag persoonlijke begeleiding

Studeren doe je niet alleen. Loopt je kind tijdens zijn studie ergens tegenaan, dan staan zijn studentbegeleider en studieadviseur als eerste voor hem klaar. Daarnaast is er een heel netwerk van experts op het gebied van studiebegeleiding. Van decanen en studentenpsychologen tot de studentenkerk.

Mentorgesprek, FEM Finance Tax and Advice

Training en coaching

De HAN biedt ook allerlei gratis trainingen en cursussen voor studenten. Heel fijn als je kind beter wil plannen of moeite heeft met spelling. Maar ook als hij last heeft van studiestress en faalangst of studievertraging oploopt. Er zijn ook speciale trainingen voor studenten met autisme en AD(H)D.

Sticky notes met verschillende teksten

Studiewisselpunt

Wij willen graag dat jouw kind op de juiste plek zit. Twijfelt hij daarover? Dan is het belangrijk dat hij zich daarin gehoord, gezien, gekend en ondersteund voelt. Daarvoor kan hij terecht bij het studiewisselpunt. Samen met onze coaches ontdekt hij wat voor hem de volgende stap is.

toekomstlokaal

Wat kost studeren?Kosten

Als je kind gaat studeren, krijgt hij met heel wat nieuwe uitgaven te maken. Collegegeld en studieboeken, misschien ook de huur voor een studentenkamer en een nieuwe laptop.

Wist je dat 1e-jaars studenten meestal maar de helft van hun collegegeld hoeven te betalen? En dat jouw kind waarschijnlijk recht heeft op studiefinanciering? In Koosje gaan we daar dieper op in. Hier vind je een pagina over kosten die gericht is op jongeren zelf. En dan zijn er natuurlijk nog de sites van DUO en het Nibud.

Twee meiden studeren samen met boeken en laptop een meisje rood shirt

InterviewTrudies dochter nam een tussenjaar

'Misschien neem ik een tussenjaar', zei Femke na de havo. Daar moest haar moeder Trudie wel even aan wennen. "Mijn eerste gedachte was: dit blijft bij een havo diploma. Als Femke eenmaal uit het studieritme is gestapt en gewend is om haar eigen geld te verdienen, gaat ze vast niet meer studeren."

Nu denkt Trudie daar heel anders over. "Een jaar lang je hoofd leegmaken en daarna fris en zelfverzekerd aan je studie beginnen, dat gun ik iedereen.”

Femke nam een tussenjaar