Hoe werkt de studiekeuzecheck?

mentorgesprek
Veelgestelde VragenOver de studiekeuzecheck

Hoe werkt de studiekeuzecheck?

Om nog 1 keer te checken of je echt goed zit met je studiekeuze, doe je bij de HAN na je aanmelding nog een studiekeuzecheck. Is die check verplicht? Hoe gaat dat? En is het advies bindend? Dat lees je hier allemaal!

Wat is de studiekeuzecheck?

Nadat je je via Studielink voor een voltijd hbo-opleiding hebt aangemeld, krijg je binnen een paar weken de uitnodiging voor de studiekeuzecheck. Dat is een laatste check voor jezelf en de opleiding om nog 1 keer te kijken of deze opleiding echt bij jou past. Zie het als een mooie kans om te checken of jouw verwachtingen kloppen, en om alle vragen te stellen die je nog hebt. De studiekeuzecheck is bijna altijd verplicht.

Begin op tijd met je studiekeuzecheck. Dan weet je of je een match hebt met de opleiding kun je je inschrijving definitief maken. Wel zo fijn als dat op tijd rond is, zodat je bij de start van het studiejaar toegang hebt tot alle faciliteiten. 

De studiekeuzecheck bestaat uit:

Let op: Heb jij je aangemeld voor een opleiding met Selectie en Plaatsing of een Onderzoek aanvullende eisen? Dan is dat jouw check. Je hoeft dan geen studiekeuzecheck te doen.

Stap 1 Online vragenlijsten

Heb je je aangemeld voor een hbo-opleiding via Studielink? Mooi, dat is de 1e stap. Binnen een paar weken na je aanmelding krijg je een mail met een link naar de online vragenlijsten.

 • De 1e vragenlijst gaat over je oriëntatie en verwachtingen: wat heb je allemaal gedaan om tot deze keuze te komen en waarom denk je dat deze studie bij jou past? Je kunt de vragenlijst hier alvast bekijkenLet op: Je kunt de studiekeuzecheck niet zomaar onderbreken als je de 1e vragenlijst aan het invullen bent. Je antwoorden worden namelijk niet tussendoor opgeslagen. Je leest daar meer over in de FAQ.
 • Daarna volgen nog 1 of meer vragenlijsten die specifiek over de opleiding gaan. Daarover lees je meer op de pagina van jouw opleiding onder het kopje Praktische info.

stap 2 Activiteit bij de opleiding

Na het afronden van de vragenlijst(en) maak je een afspraak voor een activiteit bij de opleiding. Hoe die afspraak eruit ziet is bij elke opleiding anders, je ontvangt er informatie over van je opleiding. Deze informatie staat ook op de pagina van jouw opleiding. Klik onder het kopje 'Praktische info' op 'Aanmelden in 6 stappen' en klap de info over de studiekeuzecheck open.

Stap 3 Je krijgt een studiekeuzeadvies

Na je afspraak met de opleiding krijg je een mailtje met je studiekeuzeadvies. Er zijn 3 adviezen mogelijk: positief, tips voor verdere actie en negatief. Dat studiekeuzeadvies heb je nodig om je inschrijving bij de opleiding definitief te maken. Je hebt je studiekeuzeadvies uiterlijk op 31 augustus nodig (als je in februari met een studie start, is dat 30 januari). Eerder is wel beter, dan weet je zeker dat je tijdens de intro en het begin van het studiejaar toegang hebt tot alle voorzieningen van de HAN.

Is de studiekeuzecheck verplicht?

Ja, de studiekeuzecheck is meestal verplicht. Je hebt het advies uit de studiekeuzecheck nodig om je definitief in te kunnen schrijven voor een voltijd bachelor opleiding aan de HAN. Tenzij een van de uitzonderingen hieronder voor jou geldt.

1. Je doet mee aan een selectieprocedure of Onderzoek aanvullende eisen

Als jij je hebt aangemeld voor een opleiding met Numerus Fixus of aanvullende eisen hoef je geen studiekeuzecheck te doen.

Numerus Fixus-opleidingen
 • Fysiotherapie
 • Medische Hulpverlening
 • Mondzorgkunde
 • Toegepaste Psychologie
Je volgt een aparte procedure voor Selectie & Plaatsing en doet geen studiekeuzecheck.
Opleiding met aanvullende eisen
 • Vaktherapie
 • Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)
 • Dubbele lerarenopleiding Pabo-ALO
 • Sportkunde

Je doet mee aan een Onderzoek aanvullende eisen en doet geen studiekeuzecheck.

Alle andere opleidingen   Je doet een Studiekeuzecheck
 

Of geldt 1 van deze uitzonderingen voor jou?

Je hoeft ook geen studiekeuzecheck te doen als:

 • Je al een hbo-diploma, masterdiploma of WO-propedeuse hebt.
 • Je in het studiejaar hiervoor ingeschreven hebt gestaan voor de propedeuse van dezelfde opleiding. (Je gaat dan voor de start van het studiejaar nog wel in gesprek met je opleiding).
 • Je in het studiejaar hiervoor ingeschreven hebt gestaan voor een opleiding met hetzelfde propedeuse-examen.