Wat is jouw plan B?

Jij hebt je aangemeld voor een opleiding met selectie en plaatsing, maar helaas: je bent niet geplaatst. Da's flink balen! Gelukkig is er nog van alles mogelijk om van volgend jaar tóch een topjaar te maken. Heb jij al een plan B?

395618 selectie en plaatsing numerus fixus plan b niet geplaatst

Plan B

Tips van studenten

Plaatsing tot 15 augustus

Ben je op 15 april niet direct geplaatst? Ga dan verder met jouw plan B. Maar stel je definitieve keuze nog even uit tot 15 augustus. Tot dat moment kan je namelijk toch nog een plaats aangeboden krijgen. Bijvoorbeeld omdat andere selectie-deelnemers zakken voor hun eindexamen of toch een andere opleiding kiezen. Er komt dan een plek vrij voor de eerstvolgende kandidaat op de ranglijst. Als jij dat bent, krijg je bericht van Studielink. Dat gaat door tot en met 15 augustus. Als je op 16 augustus nog geen plaats aangeboden hebt gekregen, weet je zeker dat je niet met de opleiding kunt starten.

397468 vraagteken vragen frequenlty asked questions groen

Wat is jouw plan B?

Meld je aan voor een andere opleiding

Dat kan bij de HAN nog tot 15 augustus. Je doet dan nog wel een studiekeuzecheck, maar dat is geen selectie. Het studiekeuzeadvies wat daaruit komt is voor jou ook niet bindend, omdat jij je al voor 1 mei had aangemeld voor een andere hbo-opleiding. Klik verder om te zien welke studies jij misschien interessant vindt!

395609 donuts feest keuze studiekeuze

Ga voor een tussenjaar

Zie je een andere opleiding niet zitten? Dan is een tussenjaar misschien wat voor jou. Een jaartje werken, reizen of een cursus volgen. Misschien ontdek je wel een opleiding die nog veel beter bij je past! Of je waagt volgend jaar nog een selectiepoging. Een tussenjaar is geen weggegooid jaar, als je 'm maar goed invult. Klik verder om te lezen hoe je dat doet!

395620 Is een tussenjaar wat voor mij?

Volgend jaar weer proberen?

Dat kan! Per opleiding mag je maximaal 3 keer aan een selectie meedoen. Dat is landelijk bepaald. In Studielink kun je zien hoeveel geregistreerde selectiepogingen jij al hebt gedaan. In de veelgestelde vragen over selectie en plaatsing lees je er meer over.

395619 selectie en plaatsing puzzel

is dit wat voor jou?

Jij wilt je aanmelden voor een andere opleiding, maar welke dan? Misschien helpen de tips hieronder je een stukje op weg. Per opleiding vind je een lijstje met hbo en wo-opleidingen die misschien bij jou passen. Bijvoorbeeld: studenten die interesse hebben in Medische Hulpverlening, vinden Verpleegkunde of Ergotherapie vaak ook interessant.

iets met gezondheid
 

Wil je verder in de gezondheidszorg?

Je bent op zoek naar een plan B en je wilt íets met gezondheid. Kijk dan eens op de pagina 8Xgezondheid. Daar maak je kennis met 8 hbo-opleidingen in de gezondheidszorg. Welke past bij jou?

close-up student met spuit
Interview
 

Jort werd niet geplaatst

Niet geplaatst voor de studie van je dromen? Jort Gesthuizen weet er alles van. Hij kwam niet door de selectie van de opleiding Fysiotherapie aan de HAN. Man, wat baalde hij! Hij ging voor zijn plan B en het voelde alsof hij een jaar van zijn leven verspilde. Daar denkt hij nu gelukkig heel anders over!

68175 Fysiotherapie seneca studenten begeleiding bij oefeningen/sport