Van mbo naar hbo

435924 Studiekeuze hbo-studie Open Dagen HAN
Open Dagen (voltijd)11, 12 en 18 nov 2023
Open Avond (deeltijd)22 november 2023

Je bent bijna klaar met het mbo en wilt verder leren voor die ene droombaan. Of je bent simpelweg nog niet uitgeleerd. Kies voor het hbo en groei verder! Je opleiding kan in 2 jaar of 4 jaar. In voltijd of met een baan ernaast: genoeg om uit te kiezen. Lees alles over de overstap van mbo naar hbo.

Mbo-hbo-programma op de Open Dag

Wil jij doorstuderen van mbo naar hbo? Bezoek tijdens de Open Dagen van de HAN het speciale mbo-hbo-programma en ontdek meer over de verschillen tussen mbo en hbo. Volg een van de voorlichtingen of ga tijdens de Meet & Greet in gesprek met studenten die de overstap van mbo naar hbo al gemaakt hebben. 

Op dit moment zijn de Open Dagen net geweest. Wanneer het nieuwe programma online komt, dan zullen we hier nieuwe informatie plaatsen.

425177 Studiekeuze hbo-studie Open Dagen HAN
Het hbo...
 

Wat zijn de voordelen?

  • Je gaat verder met de praktijkervaring die je al hebt. 
  • Of je kiest juist voor een hele andere richting. Alles kan!
  • Heb je al werk? Dan kun je verder groeien in je huidige functie. 
  • Je theoretische kennis en onderzoeksvaardigheden groeien.
  • Je kunt solliciteren op beter betaalde en meer uitdagende vacatures.
  • Je kunt uiteindelijk meer gaan verdienen. 
  • Je kunt doorstromen naar een master van het hbo of van de universiteit.
395610 diploma behaald aanleveren uitstel aanvragen
Voltijd, deeltijd of duaal
 

Welke studievorm past bij mij?

Studeren aan het hbo kan in verschillende vormen. Wil je 5 dagen in de week naar school? Ga dan voor een voltijdstudie. Combineer je liever je studie met een baan? Dan is een deeltijd- of duale studie wat voor jou. Nog een keuze: ga je in 4 jaar je bachelor halen? Of ga je na 2 jaar de arbeidsmarkt op met een associate degree? Het is aan jou!

395609 donuts feest keuze studiekeuze

Studiekeuze Magazine

Alles wat jij wilt weten over de overstap van mbo naar hbo vind je in ons studiekeuzemagazine voor mbo'ers. Denk aan: welke studievorm past bij jou? Of hoe zit een hbo-opleiding in elkaar? Hoe combineer je studeren met een eigen onderneming? Lees de ervaringen van studenten die jou zijn voorgegaan over de verschillen, de voordelen én valkuilen. Uiteraard staan ook alle hbo-opleidingen bij de HAN in dit magazine. Ligt ie al bij jou op de keukentafel? Zo niet, bestel 'm dan hier. 

429595 Studiekeuzemagazine voor MBO
draw-cta-title
Doorstromen
 

Welke hbo-opleiding sluit aan op mijn mbo-4 opleiding?

Met een mbo-4 diploma kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Wil je de hbo-variant van jouw mbo-studie gaan doen? Of wil je doorstuderen in dezelfde richting als je mbo-studie maar nog even iets breder kijken? Dat kan! Check welke opleidingen voor jou een match zouden kunnen zijn!

395619 selectie en plaatsing puzzel
Studeren op het hbo
 

Welke hbo-vaardigheden heb ik nodig?

Bij de overstap van mbo naar hbo krijg je te maken met een andere manier van leren dan je bij je mbo-studie gewend bent. Zoals lange teksten lezen en deze samenvatten, snel informatie kunnen opzoeken, maar ook presentaties geven en goed plannen. Maar relax, deze hbo-vaardigheden kun je leren!

384320 Knoop doorhakken studiekeuze vinkjes

Hoe maak ik van mijn hbo-studie een succes?

Als je aan een hbo-studie begint, wil je natuurlijk dat ene doel behalen: een diploma in de pocket. Dat doe je natuurlijk vooral zelf, maar er is hulp als het nodig is. Bijvoorbeeld van je studieloopbaanbegeleider, maar ook als je wat extra ondersteuning nodig hebt. Of als je op zoek bent naar een geschikte werkplek voor tijdens je studie. 

453205 Stockfoto van papieren bootjes waarvan er een koploper is voor projectpagina van associate lectoraat Sustainable Finance and Tax

Wat kost een hbo-opleiding eigenlijk?

Een hbo-studie kost geld. Je betaalt jaarlijks het wettelijke collegegeld als je aan je eerste hbo-opleiding begint. Goed nieuws: als je voor het eerst start aan het hbo, heb je financieel voordeel: zo betaal je het 1e jaar maar de helft van het collegegeld. En bevalt je studie toch niet? Als je stopt binnen 1 jaar, hoef je je basis- en aanvullende beurs en studentenreisproduct niet terug te betalen. 

453586 Spaarvarken kosten, gebruik mbo magazine
draw-cta-title

Jezelf voorbereiden? Yes you can!

Hoe kies ik een hbo-studie?

Uit al die opleidingen 1 studie kiezen. Waar begin je? Nou, hier. Al onze opleidingen zijn verdeeld in 10 studierichtingen, die je helpen een keuze te maken. Ga je voor een studie in de richting Gezondheid & Sport of Exact & Informatica? Of spreekt een van de andere 8 je aan? Kijk welke opleidingen jouw favoriete studierichting biedt!

drie studenten werken samen

Kom kennismaken!

Klikt het met een opleiding? Kom verder kennismaken! Het aanbod verschilt per opleiding. Denk aan (online) proefstuderen, een rondleiding of een 1-op-1 gesprek. Kijk op de pagina van jouw opleiding onder het kopje 'Kom Langs' voor welke activiteiten jij je kunt aanmelden.

131729 Ontvangst en algemene uitleg in het auditorium

Mbo-proefstudeerdagen

Sommige opleidingen organiseren Proefstudeerdagen speciaal voor mbo'ers. Je ervaart wat het niveau van de vakken op het hbo is en wat de grootste verschillen tussen mbo en hbo zijn.

Meiden lunchen aan tafel met planten en telefoon
Je voorbereiden op het hbo

Het doorstroomkeuzedeel

Nog niet zeker of je naar het hbo wil? Of welke hbo-opleiding bij jou past? Om jezelf goed voor te bereiden op het hbo, kun je in de hoofdfase van je mbo niveau 4-opleiding kiezen voor het doorstroomkeuzedeel. Je maakt kennis met hbo-vakken en leert hbo-studievaardigheden. Mbo'ers die het doorstroomkeuzedeel volgden, hebben een betere aansluiting op het hbo.

395614 Maak een flitsende start met je hbo-studie

Studenten over het hbo

Is het hbo niet te duur voor mij? Hoe ben ik succesvol op het hbo? Hoe weet ik of ik het hbo aankan? Deze studenten gingen je voor en geven antwoord op jouw vragen. 

Nieuws & artikelen

54925 jongen en meisje studeren voor boekenkast op grond voorzijde
Vervolgstudie in onderwijs en sociaal domeinProefstuderen voor mbo-studenten
307100 studenten groep werkoverleg
354386 Presentatie mbo middag, auditorium R31. Economisch domein. 2021
37609 studenten aan hoge tafel met laptop. gespiegeld
268595 Chip van Semiconductor Packaging

Studiekeuze

Studeren

Vragen?

Kijk eerst eens in onze FAQ. Staat het antwoord op jouw vraag daar niet tussen?
ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500