Project Botgezondheid bij elite atleten

prof wielrenners waarvan er eentje banaan eet

Het bereiken van een hoge botdichtheid rond het 30e levensjaar is de belangrijkste factor voor een goede botgezondheid op latere leeftijd. Hierdoor wordt het risico op osteoporose en botbreuken aanzienlijk verkleind. Sport heeft over het algemeen een positieve invloed op de botgezondheid.

Snelle info

Projectleider:

Luuk Hilkens

Startdatum:

1 april 2020

Status:

Lopend

Looptijd:

2 jaar

Subsidie:

€ 90.000,-

Subsidieverstrekker:

Provincie Gelderland 

Projectkenmerk:

Eat2Move Spintproject 305 

Aanleiding van het project

Sporten waarbij er niet of nauwelijks belasting van het skelet plaatsvindt, worden vaker in verband gebracht met een verminderde botdichtheid. Zo zien we bijvoorbeeld dat professionele wielrenners vaak te maken hebben met een verminderde botdichtheid.  

Doel

Dit kleinschalig project heeft tot doel om de de prevalentie van osteopenie en osteoporose in kaart te brengen bij elite atleten ‘at risk’ voor verminderde botgezondheid. Daarbij onderzoeken we wat de haalbaarheid en effectiviteit is van bewegings- en voedingsinterventies ter bevordering van de botgezondheid bij deze populatie. 

Fitnesstoestellen bureau behandelbank

Ons projectteam

Luuk Hilkens

Docent/Onderzoeker Sports & Exercise Nutrition

Jan-Willem van Dijk

Docent/Onderzoeker Sports & Exercise Nutrition
Portretfoto Jan-Willem van Dijk van Sports & exercise Nutrition

Onze partners

Wij werken voor dit project samen met NOC*NSF en Sportcentrum Papendal.

Achtergrond

Atleten die actief zijn in zogenaamde ‘niet-gewichtsdragende sporten’ blijken vaak een lage botdichtheid te hebben tijdens hun actieve carrière. Het is nog onduidelijk of deze verminderde botdichtheid voorkomen of behandeld kan worden met bewegings- en voedingsstrategieën. 

Contact over dit project?

Luuk Hilkens

 • luuk.hilkens@han.nl
 • Jan-Willem van Dijk

 • janwillem.vandijk@han.nl
 • Publicaties

  Er zijn verschillende publicaties verschenen vanuit het lectoraat Herkennen en Ontwikkelen van Sporttalent. Bekijk het overzicht van deze publicaties. 

  Nieuws

  lectoraat
   

  Sport en Voeding

  Een halve liter rode bietensap drinken is voor een topsporter best zinvol. Maar geldt dat ook voor de vrijetijdssporter die gaat fietsen? Wij onderzoeken de rol van voeding bij het vergroten van het prestatievermogen, het behoud van gezondheid bij ouder worden en herstel na ziekte.

  Sport eten bananen liga
  Blijf op de hoogte

  Abonneer op onze nieuwsbrief

  Regelmatig brengen we nieuws naar buiten vanuit HAN Sport en Bewegen (over onderzoeken, projecten en evenementen binnen sport, arbeid en gezondheid) en HAN SENECA (over het Sport- en Gezondheidscentrum). Abonneer je ook!

  Atletiekbaan binnen Gymnasion