413076 STERKplaats, Handreiking, Jaheed Annica

Ben je student of docent? Werk dan samen met STERKstudenten. 9 studenten met een (verstandelijke) beperking volgen de opleiding tot ervaringsdeskundige. Ieder met unieke expertise. Zij delen hun ervaringskennis met jou. De STERKplaats Nijmegen is een samenwerking tussen de HAN en LFB.

Doorloop een extra waardevol leerproces. Waarin je allebei werkt aan het versterken van de praktijk, het verbeteren van behandeling en zorg, en het zo goed mogelijk opleiden van iedereen in de zorgsector. Samenwerken? Ja héél graag!

HAN & LFBSTERKplaats Nijmegen

De LFB is de landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking. STERKplaatsen van de LFB zijn verspreid over heel Nederland. Hierdoor is het mogelijk om vanuit verschillende plekken veel te betekenen voor mensen met een beperking. De STERKplaatsen werken samen met gemeenten, zorgaanbieders, scholen, welzijnsinstellingen en andere maatschappelijke organisaties in de buurt.

413075 STERKplaats, Handreiking Jaheed

Ervaringsdeskundigen in opleiding Maak kennis met STERKstudenten

 • 424542 STERKplaats, Portret Simone

  Simone Krijgsman

  Ik wil mijn ervaringen inzetten om te voorkomen dat meer mensen moeten doorstaan wat ik heb meegemaakt. Deze praktijkervaringen wil ik meegeven aan (zorg)medewerkers, maar ook aan studenten zodat zij beter zijn voorbereid op de praktijk. Ik kan mijn ervaringen inzetten bij onderzoek, als co-docent of bij het ontwikkelen van lesmateriaal.

  "Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards. Life is not a problem to be solved, but a reality to be experienced." van Søren Kierkegaard.

 • 424534 STERKplaats, Portret Mycha-2

  Mycha Kilian

  Ik werk vanuit mijn eigen ervaring en daaruit opgedane kennis. Denk daarbij aan ervaringen met mijn lichamelijke beperking. Sta open voor mijn verhaal en blijf nieuwsgierig! Ook ben ik actief in activiteiten rondom “18 min 18 plus”. Daarnaast denk ik ook graag mee in het doorontwikkelen van de zorg, lessen en lesmateriaal rondom een gezonde seksuele ontwikkeling. Wat is een goed leven?

  “What you see is what you get, maar de kunst is om verder te kijken.”

 • 424536 STERKplaats, Portret Rob

  Rob Jacobs

  Ik wil je graag mijn tips en tops meegeven als je in de zorg werkt of als je in de zorg wil gaan werken. Wij kunnen zoveel meer dan dat er in de lesboeken wordt beweerd! Kijk naar onze talenten en niet naar een beperking. Ik ben ook actief in de public relations van STERKplaats Nijmegen. Met behulp van video kan ik mijn perspectief in beeld verwoorden.

  "Mijn doelstelling is om als ervaringsdeskundige mensen enthousiast te maken om in de zorg te gaan werken."

 • 424539 STERKplaats, Portret Sandra

  Sandra Gerritsen

  Ik moest vroeger naar school, nu mag ik naar school. Ik kies ervoor om op school een goede invloed uit te oefenen op de lessen die worden gegeven bij diverse opleidingen. Ik wil mij inzetten bij het ontwikkelen en leren werken met pictogrammen. Ik denk ook graag mee bij onderzoeken. Ook vind ik het leuk om mij in te zetten bij het ontwerpen van nieuwe lesplannen. Als moeder deel ik ook graag mijn ervaringen rondom ouderschap in combinatie met een licht verstandelijke beperking.

  “Als je liefde geeft, krijg je liefde terug.”

 • 468584 STERKplaats, Portret Beppie Jansen

  Beppie Jansen

  Ik wil mijn levenservaringen en levenslessen delen met iedereen die dat nodig heeft om verder te komen. Sta open voor hulp, kom op! Je kan het! Samen komen we verder! Dit kan ik doen met theater, dans, kringgesprekken en meer. Dit alles doe ik vanuit mijn eigen ervaringen en onderwerpen die het dichtste bij mij staan. Denk hierbij aan gezonde seksuele ontwikkeling en ouderschap.

  “Je bent sterk, alles wat je op heden geraakt heeft, heb je overleefd. Steeds ben je opgestaan en verder gegaan.”

 • 413080 STERKplaats, Portret Jaheed-1

  Jaheed Andishmand

  Via de STERKplaats zet ik mij in voor een gezonde levensstijl, bijvoorbeeld bij sport en beweging. Ik wil ook meer bekendheid geven aan het VN-verdrag om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Ik kan hierbij mijn ervaringen delen. Ook vind ik het belangrijk dat er meer begrijpelijke informatie beschikbaar is. Daarnaast denk ik ook mee in onderzoeken. Niet te vergeten, ik draag ook graag bij aan congressen. Zowel inhoudelijk of als dagvoorzitter/spreker. Samen komen we er!

  "Meedoen is een recht. Dat staat in het VN-verdrag voor mensen met een beperking. Iedereen heeft recht op begrijpelijke informatie."

 • 468586 STERKplaats, Portret Nikki Struijk

  Nikki Struijk

  Ik wil handvatten bieden aan scholieren op hun eigen niveau. Zodat zij met de juiste begeleiding naar school kunnen blijven gaan en niet naar een lager niveau zakken. Ik heb ervaren hoe veel je uit jezelf kunt halen als je passende begeleiding krijgt, dan kun je zóveel meer! Daarom vind ik het belangrijk om in gesprekken mijn ervaringen te delen.

  “Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd.”

 • 468585 STERKplaat, Portret Angela Zhu

  Angela Zhu

  Voor mij is het belangrijk om op zo veel mogelijk plaatsen over te brengen dat mensen met een beperking ook gewoon mensen zijn. Kijk verder dan de buitenkant van een persoon. Wij zijn niet onze beperking! Ik breng mijn boodschap over door in gesprek te gaan over mijn uitdagingen met de mensen die hier iets van kunnen leren.  Bijvoorbeeld binnen de zorgopleidingen bij de HAN.

  “Als je positief denkt komen je dromen uit.”

 • Tess Pijnenburg

  Ik doe veel op gevoel en ga graag het gesprek aan met mensen die daar echt iets aan hebben. Bij vraagstukken waar ik mij goed bij voel zet ik mij daar 100% voor in. Bij onderzoeken deel ik graag mijn perspectief op basis van mijn ervaringskennis.

  “Special things happen when you make other plans.”

Ideale samenwerkingInclusief en duurzaam

Ideale samenwerking komt tot stand wanneer we inclusief aan ons doel werken. De STERKplaats wil graag gezamenlijk leren en ontwikkelen. Om dit goed te kunnen doen zijn de volgende dingen van belang, hier zijn we samen verantwoordelijk voor.

 • Wederzijdse motivatie
 • Duidelijke afspraken
 • Gedeelde verantwoordelijkheden
 • Gebruik maken van ieders talenten
 • Duurzame samenwerking
Samenwerken STERKplaats

De STERKplaats streeft er naar om opdrachten aan te nemen voor langere tijd, of opdrachten die elke periode of schooljaar terugkomen. Dit doen wij zodat we onze huidige en toekomstige STERKstudenten waar nodig een duidelijk traject kunnen aanbieden en daarmee zo flexibel mogelijk kunnen zijn. Kortdurende samenwerkingen zoals een afstudeerproject zijn ook mogelijk. Voor meer informatie, neem contact met ons op, dan kunnen we kijken naar de mogelijkheden.

Samenwerken? Neem contact op met een kwartiermaker

Samenwerken met de STERKplaats? Ja, heel graag! Heb je een vraag of een idee? Of zou je misschien willen samenwerken maar weet je nog niet goed hoe? Neem dan contact met op met één van onderstaande personen.

"Wij zijn de kwartiermakers van de STERKplaats: de vaste contactpersonen. Door ons werk als docent en onderzoeker kennen we de HAN goed.We ondersteunen je bij het tot stand brengen van verbindingen tussen de leerwensen en ambities van de STERKstudenten en de behoeften en wensen van opleidingen, lectoraten en bestaande projecten. Ook ondersteunen we bij vragen over huisvesting, faciliteiten en inbedding in de HAN. Zo werken we met elkaar aan een mooie samenwerking, die voor alle partijen veel oplevert!"

Elske van Oostaijen, Maaike Hermsen & Ida van Asselt-Goverts

Maaike Hermsen

HAN-lector Ethiek van Verbinding van Mensen met een Verstandelijke Beperking

433723 onderzoek lector Ethiek verbinding verstandelijke beperking Maaike Hermsen

Elske van Oostaijen

Docent Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn & Coördinator minor Mensen met een lichte verstandelijke beperking

463185 STERKplaats_Foto-Elske-van-Oostaijen_2022

Ida van Asselt-Goverts

Docent Pedagogiek & Onderzoeker bij het lectoraat Ethiek van Verbinding van Mensen met een Verstandelijke Beperking

431160 onderzoeker lectoraat Ethiek van Verbinding Ida van Asselt

Jij bent welkomKom je langs?

Kom gezellig langs bij de STERKplaats Nijmegen (Kapittelweg 33, D0.16) op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. De koffie staat klaar. Bekijk de video 'Wie wij zijn' waarin de STERKstudenten zich voorstellen.

Meer over STERKplaats Nijmegen

Handreiking STERKplaats

Wat hebben we geleerd van bijna 2 jaar STERKplaats Nijmegen op de HAN? Op deze bijzondere plek volgen mensen met een verstandelijke beperking de opleiding STERK, een 3-jarig leer-werktraject tot ervaringsdeskundige. We blikken terug op de opstartfase.

413075 STERKplaats, Handreiking Jaheed

Film 'STERK in onderwijs'

Bij het project 'Sterk in onderwijs' worden onderwijsinstellingen en LFB STERKplaatsen aan elkaar verbonden. Bij deze STERKplaatsen kunnen mensen met een verstandelijke beperking worden opgeleid tot ervaringsdeskundige. Zij doen dan de opleiding STERK van de LFB. Mensen met een beperking worden zo in hun kracht gezet.

413081 STERKplaats, Logo STERKplaats, rollbanner-2

Film 'Verbeelding van het goede leven'

Wat is een goed leven? Het HAN lectoraat Ethiek van verbinding met mensen met een verstandelijke beperking en Sterkplaats Nijmegen hebben samen met diverse welzijnsorganisaties uit de regio onderzoek gedaan naar verbeelding van een goed leven onder 8 jongvolwassenen met een verstandelijke beperking, hun naasten en begeleiders. Dit resulteerde in deze film.

346903 Screenshot van de film 'Verbeelding van het goede leven'

Visueel communiceren met ervaringsdeskundigen

Wat levert het op als je ervaringsdeskundigen en onderzoekers bij elkaar zet voor een training Visueel communiceren? Een mooie samenwerking en een visual van het onderzoeksproces. Inclusief wel te verstaan!

357700 Eindresultaat training visueel communiceren

Zintuigenlab

Hoe maken we vanuit onze zintuigen contact? De STERKplaats Nijmegen en het Lectoraat Ethiek van Verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking zijn het zintuigenlabo opgestart om dit te onderzoeken. We zijn een groep met ervaringsdeskundigen, coaches, onderzoekers, studenten en docenten.

427883 Project Zichtbaar maken wat werkt van HAN Lectoraat Ethiek van Verbinding voor mensen met een verstandelijke beperking, vormgever Sanneke Duijf

Sociale rechtvaardigheid door 'art-based communities'

Mensen met een verstandelijke beperking leven nog te vaak in een sociaal isolement. Hoe kunnen zij gelijkwaardiger deelnemen in onze samenleving? Art-based communities waarin mensen met en zonder beperkingen samen kunst maken zijn wellicht een goed middel voor een sociaal rechtvaardigere samenleving.

Verfkwasten voor schilderdoek