SEE, afval recycling
 • Slim
 • Schoon
 • Sociaal

Een circulaire economie? Dan hebben we het toch gewoon over een economie waarin we zoveel mogelijk recyclen? Zeker, alleen dat klopt dat maar voor een deel. Een circulaire en biobased economie is namelijk veel meer dan dat.

Meervoudig waardedenken

Een circulaire economie houdt in dat je als organisatie op meerdere vlakken verduurzaamt. Het sleutelwoord daarbij is meervoudig waardedenken. Ook wel: meervoudige waardecreatie. Dat betekent dat je 6 verschillende waardesoorten in je organisatie meeneemt, optimaliseert en elkaar laat versterken. We hebben het dan over financiële, maar ook over natuurlijke, sociaal-relationele, intellectuele, menselijke, en materiële waarde. Je gaat dan als organisatie zo goed mogelijk om met al je resources. Zo ben je helemaal klaar voor de snel veranderende toekomst.

Centrum Meervoudige Waardecreatie 2020

Verduurzamen versterkt je maatschappelijke impact!

Stel: in jouw bedrijf zit het helemaal snor met de CO2-reductie. Het gebouw waar je zit is duurzaam gerenoveerd. Je maakt volop gebruik van artificial intelligence. Dan zit je op natuurlijke, materiële en intellectuele waarden wel goed. Mooi! Maar binnen je personeelsbestand is nauwelijks diversiteit te vinden. En je doet niets aan samenwerking met je omgeving. Dat vraagt om verbetering van je menselijke, maar ook je sociaal-relationele waarde. Die waardes zijn niet eenvoudig in geld uit te drukken. Terwijl ze ontzettend belangrijk zijn voor je klanten, aandeelhouders en je maatschappelijke impact.

SEE, houtsnippers biomassa

Centrum Meervoudige Waardecreatie

Binnen HAN SEE - Schoon vinden we het belang van zo’n circulaire economie overduidelijk. Vanuit ons Centrum Meervoudige Waardecreatie helpen we organisaties daarom met allerlei vraagstukken wat betreft meervoudig waardedenken. Samen met studenten van onze minor en master Circulaire Economie kijken we onder andere hoe duurzaam gebouwd of gerenoveerd kan worden. Maar we helpen net zo makkelijk bij het verduurzamen van bedrijfsprocessen, of de rapportage van meervoudige waardecreatie in het jaarrapport van diverse organisaties.

 

Frank Croes over de succesvolle minor Circulaire Economie

Naar een biobased economie

Duidelijk. Een circulaire economie houdt dus veel meer in dan recyclen en hergebruik alleen. Toch is die natuurlijke waarde essentieel binnen een duurzame economie. Daarom zetten we binnen SEE ook vol in op een biobased economie. Het HAN BioCentre doet onderzoek naar biomassa en bioraffinage als alternatieven voor fossiele grondstoffen. En met succes! Met plantaardig afval kunnen we inmiddels al grondstoffen maken voor milieuvriendelijke verf, asfalt, bioplastics en zelfs geneesmiddelen. Zo komen we, samen met studenten en het bedrijfsleven, steeds een stap verder richting een biobased economie.

 • Bananenschillen als basis voor verdikkingsmiddel
 • Bermgras als grondstof
 • Vezelhennep als grondstof
 • Onderzoek bij het lectoraat Biodiscovery
 • Bananenschillen als basis voor verdikkingsmiddel
 • Bermgras als grondstof
 • Vezelhennep als grondstof
 • Onderzoek bij het lectoraat Biodiscovery

In contact over Duurzame grondstoffen?

Nieuws en verdieping

Ruimtelijke inrichtingLogistiek aan het stuur
Stockfoto auto's in de mist
120492 ouderenzorg met patient
541743 Layth Al Soliman ontvangt het certificaat van het voorbereidend traject Werken en Leren in de Energie, uitgereikt door Mieke de Vries.
541459 TPN West, aan de rivier
Programmamanager SEECE Tinus Hammink zwaait af bij de HAN"De energietransitie drijft de HAN en partners in elkaars armen, precies wat nodig is"
453308 Directeur SEECE, Tinus Hammink. SEE, Engineering en Automotive
Focus van de HAN
 

Slim, schoon sociaal

Klimaatverandering, sociale ongelijkheid en de nieuwe economie vragen om nieuwe, integrale antwoorden. Via drie programma's werkt de HAN aan oplossingen die slim, schoon & sociaal zijn. Hier houden we je op de hoogte over het programma.

null