SEE, afval recycling
 • Slim
 • Schoon
 • Sociaal

Een circulaire economie? Dan hebben we het toch gewoon over een economie waarin we zoveel mogelijk recyclen? Zeker, alleen dat klopt dat maar voor een deel. Een circulaire en biobased economie is namelijk veel meer dan dat.

Meervoudig waardedenken

Een circulaire economie houdt in dat je als organisatie op meerdere vlakken verduurzaamt. Het sleutelwoord daarbij is meervoudig waardedenken. Ook wel: meervoudige waardecreatie. Dat betekent dat je 6 verschillende waardesoorten in je organisatie meeneemt, optimaliseert en elkaar laat versterken. We hebben het dan over financiële, maar ook over natuurlijke, sociaal-relationele, intellectuele, menselijke, en materiële waarde. Je gaat dan als organisatie zo goed mogelijk om met al je resources. Zo ben je helemaal klaar voor de snel veranderende toekomst.

Centrum Meervoudige Waardecreatie 2020

Verduurzamen versterkt je maatschappelijke impact!

Stel: in jouw bedrijf zit het helemaal snor met de CO2-reductie. Het gebouw waar je zit is duurzaam gerenoveerd. Je maakt volop gebruik van artificial intelligence. Dan zit je op natuurlijke, materiële en intellectuele waarden wel goed. Mooi! Maar binnen je personeelsbestand is nauwelijks diversiteit te vinden. En je doet niets aan samenwerking met je omgeving. Dat vraagt om verbetering van je menselijke, maar ook je sociaal-relationele waarde. Die waardes zijn niet eenvoudig in geld uit te drukken. Terwijl ze ontzettend belangrijk zijn voor je klanten, aandeelhouders en je maatschappelijke impact.

SEE, houtsnippers biomassa

Centrum voor Meervoudige Waardecreatie

Binnen HAN SEE - Schoon vinden we het belang van zo’n circulaire economie overduidelijk. Vanuit ons Centrum voor Meervoudige Waardecreatie helpen we organisaties daarom met allerlei vraagstukken wat betreft meervoudig waardedenken. Samen met studenten van onze minor en master Circulaire Economie kijken we onder andere hoe duurzaam gebouwd of gerenoveerd kan worden. Maar we helpen net zo makkelijk bij het verduurzamen van bedrijfsprocessen, of de rapportage van meervoudige waardecreatie in het jaarrapport van diverse organisaties.

 

Frank Croes over de succesvolle minor Circulaire Economie

Naar een biobased economie

Duidelijk. Een circulaire economie houdt dus veel meer in dan recyclen en hergebruik alleen. Toch is die natuurlijke waarde essentieel binnen een duurzame economie. Daarom zetten we binnen SEE ook vol in op een biobased economie. Het HAN BioCentre doet onderzoek naar biomassa en bioraffinage als alternatieven voor fossiele grondstoffen. En met succes! Met plantaardig afval kunnen we inmiddels al grondstoffen maken voor milieuvriendelijke verf, asfalt, bioplastics en zelfs geneesmiddelen. Zo komen we, samen met studenten en het bedrijfsleven, steeds een stap verder richting een biobased economie.

 • Bananenschillen als basis voor verdikkingsmiddel
 • Bermgras als grondstof
 • Vezelhennep als grondstof
 • Onderzoek bij het lectoraat Biodiscovery
 • Bananenschillen als basis voor verdikkingsmiddel
 • Bermgras als grondstof
 • Vezelhennep als grondstof
 • Onderzoek bij het lectoraat Biodiscovery

In contact over Duurzame grondstoffen?

Nieuws en verdieping

32717 overzicht
Cheque Green Awards 2020
Samenwerking met Radboud Universiteit en ROC RijniIJselHAN Green Office kledingruil groot succes
189271 joep en daaf passen kleding
346552 Twee docent-onderzoekers van het lectoraat Financial Control zijn met elkaar in overleg.
239067 Gespiegeld. man in pak met verrekijker.
470292 installatie lector Thomas Lans Kansrijk Ondernemen Hogeschool Arnhem en Nijmegen
Hoe ‘slim’ ‘sociaal’ kan onderbouwen‘Fair Health’ – wat levert het op?
464024 Docent-onderzoeker Ger Sluman staand voor boekenkast in het studiecentrum op Ruitenberglaan 31, na een interview over zijn onderzoek.

Focus van de HANSlim, schoon sociaal

Klimaatverandering, sociale ongelijkheid en de nieuwe economie vragen om nieuwe, integrale antwoorden. Via drie programma's werkt de HAN aan oplossingen die slim, schoon & sociaal zijn. Hier houden we je op de hoogte over het programma.

null