Samen gezondheidsverschillen verkleinen Fair Health - Sociaal
Mensen met een lage opleiding of laag inkomen leven 7 jaar korter en voelen zich maar liefst 15 jaar minder gezond. Daarom werken docenten, onderzoekers, studenten en professionals samen aan oplossingen om sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verkleinen.
Integrale aanpak
De gezondheidsachterstand bij mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen is een complex probleem dat om een integrale aanpak vraagt. Want het gaat niet alleen om het verbeteren van leefstijl of het aanleren van gezondheidsvaardigheden. Het héle plaatje doet ertoe. Dus ook bijvoorbeeld de fysieke en sociale omgeving van mensen met een lage sociaal-economische status: hoe gezond is hun huis? Hoe groen is het in de wijk? Zijn er laagdrempelige sportclubs in de buurt? Ook het beleid van de overheid kan een rol spelen. Net als wet- en regelgeving.
Thema’s
De thema’s van Fair Health vormen aanknopingspunten voor onderzoekers, docenten en studenten uit allerlei vakgebieden om bij te dragen aan het verkleinen van gezondheidsverschillen. Er zijn er 4:
-
Betere sociaaleconomische positie
Een lagere opleiding, laag inkomen of lage positie op de arbeidsmarkt heeft gevolgen voor je (latere) gezondheid. Hoe zorgen we voor mogelijkheden voor mensen om hun positie te verbeteren?
-
Inclusief onderwijs en werk
Mensen met een gezondheidsprobleem of beperking ervaren hindernissen in scholing en werk. Hoe maken we het mogelijk dat zij volwaardig kunnen meedoen op school en op de arbeidsmarkt?
-
Gezondheidsbevorderende leefomgeving en leefstijl
In ons dagelijkse leven draagt niet alles bij aan een gezond bestaan. Hoe zorgen we voor een leefomgeving en leefstijl die de gezondheid bevordert, ook voor mensen in een kwetsbare situatie?
Lees de verkenning van dit thema (PDF). -
Toegankelijke informatie en voorzieningen
Informatie over je gezondheid: je ontvangt het van een professional, een organisatie of via een (digitaal) hulpmiddel. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen het begrijpt, ook als je een andere culturele achtergrond hebt of als lezen of schrijven je moeite kost?
Breed netwerk
Fair Health vormt een breed netwerk van onderzoekers, docenten en studenten uit allerlei disciplines die over de grenzen van hun eigen vakgebied heen samenwerken. We brengen alles wat de HAN aan kennis en ervaring in huis heeft bij elkaar om oplossingen te ontwikkelen en verschillen te verkleinen. Dit doen we samen met het werkveld. Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor sociaaleconomische gezondheidsverschillen, nieuwe kennis op te doen en methoden te ontwikkelen, werken we samen aan gelijke kansen op een gezond leven. Voor iedereen.
Leergemeenschappen
Het verkleinen van gezondheidsverschillen vraagt om multidisciplinair samenwerken. Dat doen we onder andere in leergemeenschappen.
leergemeenschap Laaggeletterdheid
Laaggeletterdheid: een hardnekkig probleem met een forse impact. Daarom is het belangrijk dat we het leren herkennen en bespreekbaar maken. De leergemeenschap Laaggeletterdheid deelt kennis, werkt aan bewustwording en ontwikkelt tools. Samen kunnen we kansen voor laaggeletterden vergroten.
Leergemeenschap Technology for Fair Health
Aan handige technologische zorgproducten geen gebrek. De vraag is: zijn ze ook geschikt voor bijvoorbeeld laaggeletterden, of mensen met een beperking? Welke oplossingen sluiten aan bij hún behoeften en mogelijkheden? De leergemeenschap Technology for Fair Health maakt zich sterk voor inclusive design.
Leergemeenschap Inclusief onderzoek
Wist je dat we onbewust 1 op de 3 mensen uitsluiten van onderzoek? Laagopgeleiden, laaggeletterden en digibeten worden vaak over het hoofd gezien. Dat moet anders, vindt de leergemeenschap Inclusief onderzoek. Onderzoekers en docenten sparren over hoe het beter kan en gaan samen aan de slag.
Leergemeenschap Ervaringskennis
Cliënten, klanten en gebruikers hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. Als het aan de leergemeenschap Ervaringskennis ligt, moeten we daar grif gebruik van maken. In onderwijs én in onderzoek. “Ervaringskennis is een waardevolle bron voor iedere professional die verschil wil maken.”
Leergemeenschap Diversiteit
Meervoudig kijken. Dat is waar de Leergemeenschap Diversiteit voor pleit. Krijgen we samen meer gevoel voor verschillen in bijvoorbeeld culturele achtergrond, etniciteit, opleiding en inkomen, dan kunnen we uitsluiting voorkomen en gezondheidsverschillen verkleinen.
Werken aan kansengelijkheid in het onderwijs
Je gunt ieder kind een kans op een gezond en gelukkig leven. Daarom is werken aan kansengelijkheid in het onderwijs zo belangrijk. Onderzoeker Marijke van Vijfeijken schreef er - samen met anderen - het boek 'Wat is eerlijk?' over.
Samen verschil maken Het netwerk van Fair Health - Sociaal
Deze HAN'ers werken aan het verkleinen van gezondheidsverschillen. Doe jij ook mee?
Kernteam
Lisbeth Verharen
Programmamanager Health en lector Versterken van Sociale KwaliteitRuth Bruggemann
Adviseur leren en ontwikkelenPaulien Snellen
Adviseur beleid en samenwerkingCécile Nowack
Adviseur communicatieClaudia Cobussen
Proces coördinatorAmbassadeurs per academie (onze civic entrepreneurs)
Marijke van Vijfeijken
Academie Educatie, promovendus Lectoraat Eigentijds Beoordelen en BeslissenGer Sluman
Academie Financieel Economisch Management, docent-onderzoekerJohan Korten
Academie Engineering en AutomotiveIngrid Van Rompay-Bartels
Academie International School of Business, docent-onderzoeker (Intercultureel leren)Jan Bouwens
Academie Sport en Bewegen, teamleider/hoofddocent expertiseteam Health Promotion@PerfomanceJoris Leenders
Academie Mens en Maatschappij, docent -onderzoekerCharlotte Swart
Academie IT en MediadesignLouis Neven
Academie Built EnvironmentAmber Oomen
Academie Rechten, docent -onderzoekerBas Kerssies
Academie Rechten, docent -onderzoekerGertrude Kuyvenhoven
Academie Gezondheid en Vitaliteit, docentSarah Detaille
Academie Organisatie en Ontwikkeling, Associate lectorWim van Lankveld
Academie Paramedische Studies, docent -onderzoekerAnoeska Nas
Academie Paramedische Studies, docent -onderzoekerMathilde Mekenkamp
Academie Business en Communicatie, docent -onderzoekerOnderzoekers
Bouwine Carlier
Senior onderzoeker Fair HealthVanessa Hollaar
Onderzoeker Health & Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl en hoofddocent MondzorgkundeSimon van Genderen
Senior onderzoeker Fair Health, docent academie Sport en BewegenMarleen van de Westerlaken
Senior onderzoeker Fair HealthBlijf op de hoogte: Abonneren op nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van Fair Health? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen.