Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Proefstuderen etc.
 • 25mrt
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00
 • Proefstuderen
  Plan nu een afspraak in

Dit is je studie

Praktijk, praktijk en nog eens praktijk. Dát is jouw studie Technische Bedrijfskunde. Ja, natuurlijk ga je met je neus de boeken in, maar je gaat vooral aan de slag met échte projecten. En na 4 jaar mag jij jezelf bachelor of science in Technische Bedrijfskunde noemen. Dat opent deuren. Véél deuren!

technische bedrijfskunde hyster locatie

Onze studenten Technische Bedrijfskunde vertellen wat je mag verwachten

Je krijgt verstand van veel zaken De opbouw van Technische Bedrijfskunde

In het 1e jaar verken je de basis van Technische Bedrijfskunde. En die is breed! Vanuit theoretische lessen en de daaraan gekoppelde projecten maak je kennis met alles wat de opleiding te bieden heeft. In jaar 2 en 3 werk je aan meerdere projecten, samen met studenten van andere technische opleidingen. Je gaat ook 2 keer op stage! Je krijgt zo héél veel nieuwe kennis mee! In het 4e jaar volg je nog een minor ter verbreding of verdieping van je studie. En daarna? Afstuderen natuurlijk! 

387525 Studenten overleggen in een leslokaal op Ruitenberglaan 29 met hun opdrachtgever via online Teams over de vorderingen van hun project
project-docent

Je propedeusejaar

In het 1e jaar maak je direct kennis met de volle breedte van Technische Bedrijfskunde. Vanuit theoretische lessen en de daaraan gekoppelde projecten maak je kennis met alles wat de opleiding te bieden heeft. En dat doet je ook door te dóen.

Het 1e jaar

In je 1e jaar leer je over de beginselen van Technische Bedrijfskunde. Je vraagt je af: hoe kunnen processen beter (sneller, goedkoper) en producten innovatiever in de (regionale) maakindustrie.

Natuurlijk krijg je ook de nodige lesstof voor de kiezen. Heel veel praktijk en ook theorie in je propedeuse!

Deze projecten staan centraal:

 • Lego Game
 • Contour / Van Raam
 • Bezorgvoertuig
 • IT en bedrijfsvoering

Daarbij krijg je vakken die de projecten ondersteunen. Veel kennis van zaken over verschillende gebieden is nodig. Want daar moet een technisch bedrijfskundige iets van weten en vinden!

Het 1e jaar doet een achttal thema's aan waarbinnen verschillende vakken worden verzorgd.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Coaching en begeleiding

Een studie is niet altijd makkelijk, bijvoorbeeld door persoonlijke omstandigheden of omdat je gewoon veel voor de kiezen krijgt? Je kan altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Die helpt je met oplossingen. Daarnaast vorm je met 8 tot 10 studenten een leerteam. Je komt op vaste momenten bij elkaar, ondersteund door een leerteamcoach. 

zakelijk

Theorie en de praktijk combineren

In je 2e studiejaar ga je theorie met de praktijk combineren. Onze docenten komen uit de praktijk, of werken er nog steeds in. Dus ja, die weten écht waar ze het over hebben! Je werkt met medestudenten aan projecten, vaak in opdrachten van bedrijven en organisaties.

Je vakken in jaar 2

Je loopt eerst stage. Vervolgens ga je verder met 'Business & Quality Management' en 'Operations Management'. Deze thema's zijn verder opgedeeld in verschillende vakken. Daarna zet je samen met medestudenten een eigen bedrijf op: de Student Company.

Je start met inkopen en vervolgens ga je aan de slag met produceren, verzorgen van de marketing en het verkopen van je product!

Je eerste stage

Maar je gaat dus eerst op een korte stage om live mee te maken hoe het er bij een techniekbedrijf aan toe gaat. Hoe draag jij daar als technisch bedrijfskundige aan bij? Je gaat ook in de weer met technieken om producten en processen binnen een bedrijf te verbeteren.

Student Company

Na je stage zet je met medestudenten een eigen bedrijf op: de Student Company. Je leert alvast de kneepjes van het ondernemersvak. Want hoe is het om te ondernemen en een product op de markt te zetten? 

Voor het studentenbedrijf bedenk je samen met studiegnoten een nieuw product, je regelt de financiering met hulp van aandeelhouders, je zoekt een producent en je zorgt voor afzet en omzet. Marketing? Doe je ook! 

De opleiding werkt intensief samen met bedrijven uit de regio. Dat kunnen interessante opdrachtgevers zijn die oplossingen zoeken voor hun bedrijfsproblemen. Gaat jouw Student Company daar slim en doelmatig op inspelen?

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

Studenten in The Brew
minor studenten project, studeren in The Brew

Stage en project presentatie

Je gaat in je 3e jaar eerst een half jaar op stage. De rest van je 3e jaar volg je lessen en ga je aan de slag met de nieuwste technologische ontwikkelingen en andere organisatieontwikkelingen binnen het bedrijfsleven. Afsluitend presenteer je samen met andere studenten je project.

Internationalisering

Vanaf je 3e jaar wordt aandacht besteed aan internationalisering. Hoe? Mogelijk volg je een internationale stage , een minor in het buitenland of je doet een project samen met internationale studenten.
gebouwgebonden installatietechniek warmtepomp studenten laptop

Minor en afstuderen

Het 4e jaar begint met een zelfgekozen minor: een vakkenpakket met een thema. Je brengt je de laatste accenten aan in je studie en daarna studeer je af. Je hebt dan je Bachelor of Science in Technische Bedrijfskunde op zak. Dat opent veel deuren!

Kies je eigen minor

Als technisch bedrijfskundige heb je straks de banen voor het uitkiezen. Je bent immers breed opgeleid. Leg je toch graag een accent op jouw studie? Dan doe je dat bijvoorbeeld tijdens je minor en zéker tijdens je afstuderen! 

Het 4e jaar begint met een minor die je zelf kiest. Tijdens de minor leg je je eigen accent in de opleiding. Misschien kies je voor de minor World Class Performance/Lean Management of voor een andere, zoals Circulaire economie of Effectief leiderschap? Ook is het mogelijk om een minor op een andere hogeschool of in het buitenland te volgen.

Om het samen te vatten, er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Afstudeeropdracht

In het laatste halfjaar sluit je je studie af met een afstudeeropdracht bij een bedrijf. Spannend!

Voor je afstudeeropdracht loop je de deur plat bij een opdrachtgever in de techniek. Misschien ga je daar een nieuwe productielijn opzetten, of een bestaande productietechniek veranderen. Je laat hoe dan ook zien wat je in huis hebt. Je rapporteert uitgebreid over je bevindingen. 

Je voorgangers deden bijvoorbeeld afstudeeropdrachten bij Gazelle, ATAG, Scania of Heyster-Yale. Maar in de regio zijn heel veel kleine productiebedrijven waar ze te gekke opdrachten voor jou in petto hebben. 

Diploma met supplement

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Science in Technische Bedrijfskunde. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.

Bachelor of Science in Technische Bedrijfskunde

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Science in Technische Bedrijfskunde.

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

praktijklokaal les, FEM