Meld je aan
De opleiding start 2 keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Avond
Proefcollege, meelopen
 • 7jun
  Open Avond
  Nijmegen - 18:00 - 21:00
 • Meeloopdagen
  Plan nu een afspraak in

Dit is je studie pabo deeltijd HAN

Op de HAN deeltijd pabo kun je jezelf ontwikkelen tot een moderne leerkracht met je eigen visie. Na de HAN Pabo heb je alles in huis om het talent in kinderen te laten opbloeien. Hoe verschillend ze ook zijn.

Kind steekt vinger op

4 jaar of 2,5 jaar studerenDe opbouw van de deeltijd pabo

Propedeuse, hoofdfase en afstuderen: de deeltijd pabo duurt in principe 4 jaar. Je propedeuse is 1 jaar, hoofdfase en minor samen 2 jaar, afstuderen duurt 1 jaar.

Pabo deeltijd versneld
Heb je een hbo- of wo-vooropleiding? Dan kun je de studie in 2,5 jaar doen. Dit kan in september en februari in Nijmegen. Je volgt hetzelfde programma, alleen in een andere samenstelling. Hierbij gaan wij op zoek naar flexibilisering en kijken we wat het beste past bij jouw werk- en privésituatie en kennisniveau.

Je propedeuse is dan een half jaar. De hoofdfase duurt maar 1 jaar (want je krijgt een vrijstelling voor je minor) en de afstudeerfase is ook 1 jaar. Meer weten over vrijstellingen? In een adviesgesprek vertellen wij je er graag meer over.

Een dag uit het leven van...Pabo deeltijd student Renzo aan het woord

Bepaal zelf de volgorde van je studieFlexibele modules deeltijd pabo

De deeltijd pabo bestaat uit 7 modules plus een minor. De eerste 2 modules staan vast: dit zijn de modules van je propedeuse. Daarna kun je schuiven met de volgorde van de modules. Je kunt zelfs verschillende modules – of delen daarvan - tegelijk oppakken. Volg je de versnelde route van 2,5 jaar, dan schuiven de modules in elkaar.

Juf kijkt met kind naar laptop

#AskastudentWelke vakken vind jij het leukst?

Ontmoet onze deeltijd pabo docenten

Paul Brekelmans

Paul is sinds 2004 verbonden aan de HAN. "Het mooie van deeltijdstudenten is, dat ze vaak starten met een eigen visie. Het is heel interessant om te zien hoe die visie zich gaandeweg ontwikkelt. Ik lever graag een bijdrage aan die ontwikkeling."

Marike Jansen

"Studenten stimuleren om hun eigen, unieke pad te volgen, hen prikkelen om de beste docent van Nederland te worden!" Marike Jansen kan gepassioneerd vertellen over haar vak. Marike werkt al meer dan 18 jaar voor de HAN. Haar ervaring met speciaal onderwijs komt daarbij goed van pas.

Ontmoet onze studenten

Ik ben weer net zo ervaren als toen ik doktersassistente was, maar ik blijf ook leren en mezelf ontwikkelen"Ik heb het idee dat ik hier niet uitgegroeid raak!”

Hoe is het om van de zorg over te stappen naar het basisonderwijs? Anne-Marie Bax 16 jaar doktersassistente geweest, in diverse ziekenhuizen. “De gezondheidszorg leek al die tijd heel goed bij me te passen, maar ik ben achteraf toch blij dat ik – nu alweer 11 jaar geleden- de overstap naar het basisonderwijs heb gemaakt”, vertelt Anne-Marie.

"Als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer“Als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer”

Kristel is in februari 2021 begonnen en heeft nog ongeveer een jaar te gaan. De totale opleiding duurt 2,5 jaar, dus ze begint in september al met afstuderen. “Als je al een hbo-opleiding hebt gedaan, kun je een versnelde route doen”, legt Kristel uit.” Je hoeft dan bijvoorbeeld niet de hoorcolleges te doen over het opstellen van een onderzoek en over verslagen schrijven. Alle vakinhoudelijke informatie krijg je natuurlijk wel, maar de basis van het studeren wordt overgeslagen.”

Wees niet helemaal jezelf voor de klas"Wees niet helemaal jezelf voor de klas"

Christiaan Brunen (46 jaar) is halverwege zijn studie pabo deeltijd versneld. Hoe staat hij nu tegenover zijn loopbaanswitch naar het basisonderwijs? Hoe heeft hij de pabo tot nu toe ervaren? En waarom is ‘wees niet helemaal jezelf voor de klas’ voor hem zo’n belangrijke les geweest? In een interview vertelt deze bevlogen leraar-in-wording zijn verhaal.

Al 4 weken na de start van de opleiding begin je met je stage"Het ‘leraar zijn’ leer je pas echt in de praktijk, bijvoorbeeld tijdens stage"

Afgelopen september begon Renzo aan de deeltijdstudie pabo in Nijmegen. Hij maakte de keuze voor de HAN in Nijmegen vanwege de positieve ervaringen met zijn eerder afgeronde opleiding Sportkunde. Werk en privé met een studie combineren leek hem ideaal.

Tijdens de verschillende stages verzamel je volop ideeën voor in je eigen groep"In de klas staan samen leren en samen plezier maken centraal"

Vanaf het eerste moment op de pabo wist Janneke dat ze de juiste keuze had gemaakt. Vooral de lessen over pedagogiek wekten haar interesse. De combinatie tussen de lessen op de pabo en de stages vond Janneke ook leuk en leerzaam. “Best spannend dat je na een maand al start met je eerste stage.”

Ontdek de modules Programma HAN pabo deeltijd

De nodige ervaring in huis?

Dan kun je waarschijnlijk vrijstellingen krijgen. Als je veel ervaring hebt en de juiste vooropleiding, kun je je opleiding inkorten. Meer weten? Maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek.

Puzzel met kind

Volgende paginaKom goed beslagen ten ijs

Alles wat je wilt weten over de deeltijd pabo.

kind met ouder wijst op ipad