Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Proefstuderen etc.
 • 25mrt
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00
 • Proefstuderen
  Plan nu een afspraak in

Dit is je studie

Een industrieel product ontwerper is van alle markten thuis: van wiskunde en, mechanica want de opleiding is technisch, maar ook van creatief vormgeven en helder communiceren. De opleiding is dan ook precies zo: veelzijdig en flexibel. Jij kiest je weg en haalt alles uit je studie IPO en jezelf.

437952 Yannick, Mees en Lisa, studenten Industrieel Product Ontwerpen IPO bij hun project Bloemenfiets

Ask a studentWat is leuk en minder leuk aan Industrieel Product Ontwerpen?

Leren door te doenWat is de opbouw van Industrieel Product Ontwerpen (IPO)?

Nieuwe producten ontwerpen, bestaande producten verbeteren en rekening houden met mens en milieu: dat is waar het om draait bij IPO. Je gaat creatief aan de slag met vormen en kleuren, maar leert ook hoe je tot op de millimeter precies kan berekenen wanneer een materiaal breekt. Dat doe je samen met studiegenoten en bedrijven. 

Tijdens je 1e jaar maak je kennis met ontwerpen, vormgeven en de techniek die daarbij hoort. Je gaat gelijk aan de slag met échte projecten. In het 2e en 3e jaar duik je dieper het ontwerpvak in. Tijdens je stage neem je een kijkje in de praktijk – in Nederland of over de grens. Het laatste jaar draait om specialiseren – of juist verbreden. Een afstudeeropdracht in je eigen regio of ga je kijken hoe ze het in Azië doen? Wie weet. Het is helemaal aan jou.  

437994 Studenten Industrieel Product Ontwerpen krijgen les van IPO-docent Wido
438043 Studenten Industrieel Product Ontwerpen IPO werken samen aan een design project: Pepijn, Sylke, Iris en Laila

Het 1e jaar (propedeuse) bij IPO

Tijdens je 1e jaar krijg je een goed beeld van het vakgebied industrieel product ontwerpen. Je leert ontwerpen en vormgeven.

Theorie pas je gelijk toe

En je maakt ook kennis met ontwerpmethodieken, productietechnieken en materiaalkunde. Je past je kennis gelijk toe in projecten. Leren door te doen: daar wordt iedereen wijzer van. In je propedeuse proef je van alles een beetje.  

Samen weet je meer

Al vanaf het 1e jaar werk je in projectgroepen om te ervaren hoe is om samen te werken. Want je hoeft niet altijd alles zelf te weten. Zo kun je elkaars kwaliteiten benutten.

Leerteam coaching

Kom je er even niet uit? Of kun je meer motivatie gebruiken? Je kunt tijdens je hele studietijd op ondersteuning rekenen. Je krijgt je eigen leerteamcoach (mentor) en je studeert binnen een leuk en klein team van medestudenten, je leerteam. Met steun van een leerteamcoach beantwoorden jullie alle vragen die in de groep spelen: zo help je elkaar vooruit en leer je van elkaar. Zit je niet goed in je vel of loop je ergens tegenaan, thuis of in je studie? Je leerteamcoach (je studiebegeleider) biedt graag een helpende hand. 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

431971 Industrieel product Ontwerpen werkplaats uitleg van een docent aan studenten engineering IPO

Verruim je blik en verdiep je verder

In je 2e jaar is het tijd om je blik te verruimen en je verder te verdiepen.

Het 2e studiejaar

Je besteedt in je 2e studiejaar een aantal dagen aan projectwerk met studenten van je eigen opleiding, maar ook van andere studies. Je werkt daarin ook samen met onderzoekers en bedrijven. Lekker praktisch aan de slag!

Van alle markten thuis

Nu je bekend bent met de basis, ga je de puntjes op de i zetten. Je krijgt geen losse vakken meer, maar wel verbreding en verdieping van je vakgebied. Denk aan thema's als:

 • Marketing en constructie
 • Duurzaamheid
 • User interaction (interactie met de gebruiker)

Praktijkgericht onderzoek

Als Industrieel Product Ontwerper weet je precies waar je mee bezig bent. Is die nieuwe bureaustoel wel gebruiksvriendelijk? Je gaat niet zomaar aan de slag, maar checkt eerst hoe de vork in de steel zit. Je leert om altijd te zoeken naar oplossingen. En daar zijn ze blij mee, in het bedrijfsleven. 

Health Concept Lab

Het Health Concept Lab op de HAN in Arnhem is een werkruimte voor 2e-jaars studenten Industrieel Product Ontwerpen, Embedded Systems en Werktuigbouwkunde; soms ook met andere scholen.

Hier kun je, onder begeleiding van een docent, een half jaar projecten draaien op het gebied van de zorgtechnologie. Ook opdrachtgevers en docentonderzoekers komen langs om te overleggen.

Meer weten? Kom langs!

Je eigen ervaring is het belangrijkst. Benieuwd naar de opleiding en de campus? Kom dan vooral een keertje kijken: onze deur staat altijd open! 

368867 Spatial Thinking is een speelwand voor kinderen. Project van studenten Industrieel Product Ontwerpen. Je ziet een houten plaat met gaten.

Samenwerken vanuit je vak met andere studenten

Je werkt in je 2e jaar - net als in het 1e jaar - in projecten, maar steeds meer samen met studenten Elektrotechniek, Embedded Systems Engineering en Werktuigbouwkunde. Ook werk je soms samen met studenten van andere scholen. Van elkaar leren en elkaar verder helpen – maar ook ervaren dat je niet altijd alles zelf hoeft te weten. Zo zet je samen een geweldig eindproduct neer. 

445114 Docent IPO geeft uitleg aan studenten Industreel Product Ontwerpen bij het project Infrawall

Op stage avontuur

In je 3e jaar ga je op stage. Je leert niet alleen door te doen: het is ook ontdekken wat bij jou past. Je stage opent je ogen en je gaat op avontuur.

Op zoek naar je passie

Je stort je in je 3e jaar op nieuwe vakken en projecten, maar er is ook ruimte voor een kijkje achter de schermen. Wil je ervaren hoe het is om stoomovens en kids-proof kookplaten te ontwikkelen? Of kijk je liever de kunst af bij een ventilatiebedrijf?

Stage lopen is niet alleen leren door te doen: het is ook ontdekken wat bij jou past. Misschien ben jij helemaal in je element als je zorgt dat minder mobiele mensen tóch kunnen fietsen. Of merk je dat je het geweldig vindt om trampolines en skelters te ontwerpen die kinderen in beweging brengen. Wat ga jij uitproberen?

Denk groot, ga op pad

Nieuwe mensen, talen en culturen ontdekken? De eerste stap richting een internationale carrière? Om je te helpen is een deel van de colleges vanaf het 3e jaar Engelstalig. Maar als jij graag grensverleggend bezig bent, kun je ook een deel van je studie in het buitenland doen. Stage lopen bij een multinational , afstuderen over de grens of een minor volgen aan een universiteit buiten Nederland? De wereld ligt aan je voeten! 

Pas toe wat je hebt geleerd

In het tweede deel van je 3e jaar ga je terug naar de HAN en pas je toe wat je tijdens je stage hebt geleerd. Dit doe je in grotere projectgroepen, samen met onderzoekers en bedrijven.

Vrije Project: The sky is the limit

In je 3e of 4e jaar ga je een eigen uitdaging aan in het Vrije Project. Alles is mogelijk: jij kiest waar je voor gaat. Misschien win je een ontwerpwedstrijd met jouw concept voor een muisstille stofzuiger.  

Sleep je een speciale opdracht van een bedrijf in de wacht? Of wie weet blijkt jouw idee voor een duurzaam drijvend vakantiehuis een ware hit!

431960 IPO-student wijst naar het 3d geprinte product van andere student in Fab Lab

Minor kiezen en afstuderen

Het laatste studiejaar: de kroon op al het werk wat je al hebt gedaan. Je begint je 4e jaar met het kiezen van een minor. Daarna doe je een afstudeerstage. De eindstreep is in zicht!

De minor: de keuze is reuze

Het 4e jaar begint met een minor: een vakkenpakket met thema die je zelf kunt invullen. Je geeft zo een eigen draai aan je studie.

Lijkt je 'Ontwerpen voor een nieuwe wereld' leuk om je te specialiseren? Je gaat dan een oplossing voor een maatschappelijk probleem ontwerpen. Leer jouw kwaliteiten en drijfveren inzetten; maak impact met deze minor!

Meer verdiepen in circulaire economie? Kan ook. Daarvoor kies je de minor Biobased Innovations. Of een eigen bedrijf starten? Kies dan voor de minor 'Ondernemen'.

Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Afstuderen

Het laatste halfjaar van je studie is aangebroken: hét moment om te laten zien dat jij klaar bent voor het echte werk. Je doet een afstudeerstage bij een bedrijf. Dat kan een ontwerpbureau zijn, maar ook een grote multinational: het is aan jou.

Diploma met supplement

Afstudeeropdracht klaar? Dan heb je jouw diploma in de pocket! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een overzicht van wat jij kunt en hebt geleerd. Het is officieel erkend door de EU, waardoor je makkelijker in het buitenland kunt werken of doorstuderen. 

Bachelor of Science

Afgestudeerd! Industrieel Product Ontwerpen kent voor jou geen geheimen meer. Je bent nu officieel een professional. Tijd om je dromen waar te gaan maken!

Maak kennis

Hoe is het nou om student te zijn aan de HAN? Lees alles wat je moet weten voor je begint met Industrieel Product Ontwerpen. 

student kijkt in boek met laptop op schoot