Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
 • 1 op 1 gesprek
  Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Open Dagen, Proefstuderen etc.
 • 25mrt
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00
 • 1apr
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00
 • Proefstuderen
  Plan nu een afspraak in

Dit is je studie HBO-ICT

Software schrijven, een app bouwen, een organisatie helpen met digitale beveiliging: je doet het allemaal niet zomaar! De praktijkgerichte voltijd opleiding HBO-ICT aan de HAN stoomt je er klaar voor. Aan het einde van je opleiding ben jij een gewilde ICT-expert met brede én specialistische kennis op zak.

2 studenten HBO-ICT werken aan een robotopstelling

Wat mag je verwachten?HBO-ICT studenten vertellen over de studie

Jij bent na je studie een ICT-expertDe opbouw van HBO-ICT

Bij HBO-ICT moet je goed in een groep kunnen werken. Je bent sociaal en betrouwbaar in het maken van afspraken en planningen. Je hebt een ondernemende houding, neemt verantwoordelijkheid en bent servicegericht. Belangrijk, want er komt veel op je af. In 4 jaar tijd leer je van alles over ICT, inclusief de nieuwste trends.

In je 1e jaar ben je bezig met de beginselen van ICT. Daarna maak een keuze uit een van de specialisaties. De keuze voor een specialisatie (profiel) maak je trouwens al aan het begin van je 2e jaar. Met 5 profielen valt echt wat te kiezen! 

Je gaat natuurlijk met je neus de boeken in, maar je gaat vooral ook aan de slag met praktijkgerichte projecten voor echte opdrachtgevers. Gewoon doen dus!

Aan het einde van de rit mag jij jezelf Bachelor of Science in ICT noemen. Voor je het weet, heb je een uitdagende baan te pakken bij een interessante werkgever.

Robot wagentje met draden en camera

Kies bij HBO-ICT aan de HAN uit 5 profielen!

Bedrijfskundige Informatica & Management

Je verdiept je in bedrijfsprocessen waarmee je de juiste en betrouwbare data verzamelt en analyseert, zodat de juiste beslissingen kunnen worden genomen.

hbo-ict bim project model

Data Solutions Development

Je leert hoe je grote hoeveelheden gegevens structureert en beschikbaar stelt om ze inzichtelijk te maken en te exploreren via bijvoorbeeld analytics, machine learning en data science.

Embedded Software Development

Als je kiest voor het profiel Embedded Software Development, dan leer je software te ontwikkelen voor computers die ingebouwd zitten in slimme apparaten zoals wasmachines, auto's en robots.

ict smartphone verbonden aan elektronica

Infrastructure & Security Management

Ga je voor Infrastructure & Security Management? Dan kan jij straks complexe combinaties van servers en netwerken beheren en beveiligen.

hbo-ict serverlokaal docent

Software Engineering

Met het keuzeprofiel Software Engineering ben je straks in staat om complexe (web-) applicaties te ontwerpen en te realiseren op basis van de wensen en eisen van de opdrachtgever.

32523 ict studenten in de les
ict student met laptop en scherm met codes

De propedeuse

In het 1e jaar van je opleiding ga je aan de slag met de beginselen van ICT. Je ontdekt meteen wat je leuk vindt en waar jouw talent ligt!

Je 1e jaar

Je leert in ieder geval over programmeren, databases, applicaties bouwen en het analyseren van bedrijfsprocessen. Je kijkt ook hoe bedrijven werken en hoe goede ICT-oplossingen daarbij helpen. 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding. 

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.  

Je studeert niet alleen!

De HAN is een grote onderwijsinstelling, maar toch is het onderwijs persoonsgericht en kleinschalig. Dus je staat er niet alleen voor! Je hebt binnen de opleiding HBO-ICT veel contacturen met docenten en studenten. Of doe iedere laatste donderdag van de maand mee aan ‘IT-talks’ met lekkere tosti's. Je haalt extra inspiratie uit deze gastlezingen, waardoor de studie nog meer voor je gaat leven! 

Studenten met laptop werken aan streetdrone auto

Verdiepen en zelf kiezen

In het 2e en 3e jaar ga je de diepte in. Je werkt onder meer aan 3 verschillende praktijkprojecten. Maar minstens zo belangrijk: je kiest 1 van de 6 specialisaties.

Je 2e jaar

Er zijn genoeg projecten waarop jij je als HBO-ICT’er kunt uitleven. Misschien werk je aan een programma dat de hoeveelheid zonne-energie in Nederland voorspelt. Of werk je aan software voor een Air Hockey tafel, met een robot aan de andere kant van de tafel. Altijd werk je samen met andere studenten aan opdrachten. 
 
De keuze voor een specialisatie (profiel) maak je trouwens al aan het begin van je 2e jaar. Met 5 profielen valt echt wat te kiezen! Natuurlijk wil je weten waarom je iets kiest. Daarom hebben we docenten en studenten gevraagd of ze meer uitleg willen geven. Dit zijn leuke en interessante video's geworden!

Bekijk de video's over de profielen!

Per video wordt door een docent en 2 of meerdere studenten iets inhoudelijks verteld over een profiel, hoe ze het ervaren, wat de lessen inhouden et cetera. Maak je keuze, klik op de link en bekijk de video via Vimeo: 

Leren in projecten

Je werkt tijdens je studie HBO-ICT veel in projecten. Je hebt veel contact met opdrachtgevers en je leert steeds beter projectmatig te werken. Je leert dus meer dan alleen programmeren; je onderzoekt ook wat de opdrachtgever precies wil hebben. Je vertaalt dit naar een document van eisen en vervolgens naar een (technisch) ontwerp. 

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open! 

Groepje studenten in gesprek
299851 Studenten werken aan technische opdracht, embedded engineering, electrical and electronic engineering

Laat zien wat jij waard bent!

In jaar 3 loop je stage. Voor een opdrachtgever laat jij zien wat je in huis hebt. Dat doe je alleen, samen met een medestudent of in breder teamverband. Je doet waardevolle praktijkervaring en nieuwe kennis op. Een stage in het buitenland, dat kan ook!

Je 3e jaar: stagelopen

Ontdek tijdens je stage waar je energie van krijgt. Wat kun je allemaal doen in een stage van 21 weken? Een heleboel, een kwestie van kiezen.

Een programmeeropdracht bij de Belastingdienst. Een marketingopdracht waarin je big data analyseert voor een commerciële organisatie. Functioneel beheerder op de communicatieafdeling van een ziekenhuis of gemeente. Een database opbouwen bij een communicatieadviesbureau of evenementenbureau. Het kan allemaal.

Tijdens je stage ben je bewust bezig met je eigen ontwikkeling. Wat past echt bij mij? Wat kan ik verbeteren? Na 21 weken ben je een heleboel wijzer.

Doe ervaring op in het buitenland

Leer je graag andere culturen en nieuwe mensen kennen? Of wil je op eigen benen staan en je eigen horizon verbreden? De opleiding HBO-ICT opent deuren in het buitenland voor stages en verdere studie. Veel studenten liepen al stage bij vooraanstaande bedrijven in Duitsland, Engeland, Zuid-Afrika, China en de Verenigde Staten. De weg naar studeren of werken in het buitenland ligt dus voor je open! Ga jij straks ook op reis?

Geweldige mogelijkheden zijn er in de VS, aan de Minnesota State University, de Bradley University en de Whitewater University. Wist je dat deze laatste 2 genoemde universiteiten te vinden zijn in de buurt van Chicago?

Student houdt laptop vast met Studielink pagina

Minor kiezen en afstuderen

In je 4e en laatste jaar ben je bezig met de 'finishing touch' van jouw studie. Je start met een minor naar keuze. Je volgt 6 maanden lessen, maakt kennis met onderwerpen die voor jou interessant zijn en aansluiten op jouw opleidingsprofiel. Ook dat kan in het buitenland. Daarna is het tijd voor afstuderen!

Je 4e jaar: welke minor kies jij?

De 6 maanden na je stage staat in het teken van je minor. Een minor is een keuzevak of een combinatie van keuzevakken waarmee jij je opleiding je eigen accent geeft. Wat dacht je bijvoorbeeld van de minor. Er is keuze genoeg: pak je kans en kies wat bij jou past! 

Verdiepende minor 

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor 

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor  

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen. 

Afstuderen

Hét moment om te bewijzen dat je klaar bent voor de praktijk. Je doet onderzoek bij een bedrijf en helpt dat bedrijf echt verder met jouw kennis. Is je opdrachtgever geholpen met jouw adviezen? Dan is je opdracht geslaagd. 

Diploma met extra’s

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Science in ICT. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.  

Bachelor of Science in ICT

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

32882 hanger-studeren