Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Activiteiten etc.
 • Activiteiten
  Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Food & Business

Je vertaalt jouw passie voor food naar een vruchtbaar resultaat. Je leert alles over nieuwe, verantwoorde en gezonde voedingsmiddelen. Hoe je bestaande producten aanpast, verbetert en in de markt zet. Natuurlijk ga je ook zelf aan de slag in ons praktijkhuis.

creative kitchen eten bereiden koken, FEM Food & Business

Je leert alles over Food en over Business!De opbouw van de opleiding Food & Business

De hbo-opleiding Food & Business duurt 4 jaar. In je propedeuse maak je kennis met de drie thema's die een belangrijke rol spelen in de foodketen: commercie & innovatieve business, voeding & gezondheid en quality & productie. In verschillende projecten leer je hoe deze thema's met elkaar samenhangen. In het 2e jaar verdiep je je hier verder in en voer je opdrachten uit voor échte bedrijven. In het 3e jaar pas je de opgedane kennis en vaardigheden toe in de praktijk middels een meeloopstage. Food & Business werkt samen met allerlei foodbedrijven in binnen- én buitenland. Keuze genoeg dus! Vervolgens volg je een minor (in binnen- of buitenland) en in je laatste jaar kies je zelf in welk thema jij je wilt verdiepen. Je voert een afstudeeropdracht uit voor een opdrachtgever uit het werkveld. Diploma op zak? Gefeliciteerd! Je mag jezelf Bachelor of Business Administration noemen.

tomatenlokaal studenten, FEM Food & Business
overzicht

Je propedeuse

In het 1e jaar leer je de studie en het beroep kennen. Je leert door te doen. Samen met je medestudenten werk je in de Creative Kitchen en in het sensorisch lab aan een nieuw zuivel- of zuivelvervangend product voor een zelfgekozen doelgroep en je bedenkt hoe je dit product succesvol op de markt kunt brengen. Ook schrijf je op basis van een door jou uitgevoerd onderzoek een adviesrapport en een implementatieplan voor een webshop van een foodbedrijf.

Leren in en uit de praktijk

De opleiding is gericht op de beroepspraktijk. Daarom hebben wij ons eigen praktijkhuis: een moderne, multidisciplinaire leeromgeving met een Creative Kitchen en sensorisch lab voor smaak- en kwaliteitsonderzoek. Het is een plek waar studenten, docenten en het werkveld elkaar ontmoeten. Je werkt daar aan projecten. Buiten de muren van de school bezoek je congressen, bedrijven en beurzen. En op school ontvangen we gastsprekers van bedrijven als Unilever, Ahold en Jacobs Douwe Egberts. Bijvoorbeeld op het jaarlijkse netwerkcongres van Food & Business. Bekijk hier een impressie. Alles wat we doen linken we dus direct aan de praktijk.

Internationale foodsector

In de 1e twee jaar werk je ook aan je toekomst als marketeer in de internationale foodsector: je volgt de module Internationalisering en/of de keuzemodule Duits.

De studentbegeleider is er voor jou

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studentbegeleider. In de 1e twee jaar zie je elkaar wekelijks en daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. In het 1e jaar houden we klassen zoveel mogelijk bij elkaar, zodat je ook met je medestudenten een goede band op kunt bouwen. Daarnaast leer je natuurlijk ook studenten uit andere klassen goed kennen. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt en heeft dit effect op je studieloopbaan? Je coach denkt graag met je mee.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Maak kennis met onze docenten

uitleg docent, FEM Food & Business

Je verdiepende jaar

In je 2e jaar duik je dieper in de praktijk en leer je de commerciële voedingswereld beter kennen. Je gaat aan de slag met 2 belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen: gezond eten en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je maakt een plan om consumenten te stimuleren gezondere en duurzamere keuzes te maken in de supermarkt. Ook schrijf je een advies voor een snackfabrikant op het gebied van duurzaam ondernemen.

Professionele en persoonlijke ontwikkeling

In dit 2e jaar ga je echt de diepte in. Je leert wat belangrijk is als foodprofessional. We besteden veel aandacht aan jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling. We dagen je uit, maar bieden ook veel begeleiding. Kortom, je ontdekt in dit jaar waar je goed in bent, waarin je jezelf kunt verbeteren én waar je blij van wordt.

Nieuwsgierig?

Je eigen mening is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

nijmegen-campus
creative kitchen brainstorm presenteren, FEM Food & Business

Stage en specialiseren: jij kiest je richting

Het 3e jaar begin je met een stage van 21 weken in binnen- of buitenland. Je stage en de praktijkprojecten na je stage, volg je in 1 van de 3 specialisaties van Food & Business: Business, Quality Management, Product Development.

Wat wordt jouw specialisatie?

Business

Wat is de dagelijkse gang van zaken op een marketing- of salesafdeling? Hoe worden reclamecampagnes gemaakt? Wat komt er kijken bij het organiseren van een beurs of wat doet een accountmanager nou eigenlijk? Een brede specialisatie met werkzaamheden op het gebied van marketing, communicatie, (e-)business of accountmanagement.

les presentatie overleggen, FEM Food & Business

Quality Management

Bij deze specialisatie krijg je te maken met termen als MVO, auditen en ISO certificeren. Je loopt regelmatig door een productiehal heen en bent snel op de hoogte van de protocollen en processen op het gebied van het produceren en verpakken van een voedingsmiddel.

creative kitchen eten bereiden koken, FEM Food & Business

Product Development

Wat komt er allemaal kijken bij het ontwikkelen van een nieuw product? Hoe kan een product gezonder, lekkerder of goedkoper gemaakt worden, met altijd dezelfde kwaliteitseisen? Hoe organiseer je een goede sensorische test?

sensorisch lab proeven, FEM Food & Business

De praktijk in: op stage!

Wat kun je allemaal doen in 21 weken stage? Een heleboel! Het is een kwestie van kiezen. Het ontwikkelen van een nieuw product? Onderzoeken waar de consument behoefte aan heeft? Het schrijven een marketingplan? Hoe je met een online campagne een product kan promoten? Het optimaliseren van de kwaliteitsketen? Het kan allemaal bij bedrijven als HEMA, Ahold, Banken Champignons, Bol.com, Mars, Hutten Catering, Bavaria en Jumbo of bij een bedrijf in het buitenland. Tijdens je stage ben je bewust bezig met je eigen ontwikkeling en leer je hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Droom je van studeren in het buitenland? Go abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Zo organiseren we bijvoorbeeld het Go Abroad festival. Tijdens het festival zijn er infosessies over internationale stage en studie buitenland. Voor eerstejaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen.

tomatenlokaal studenten, FEM Food & Business

Minor en afstuderen

In het afstudeerjaar geef je je studie, en daarmee je loopbaan, nog meer richting. De eerste zes maanden mag je zelf invullen met een minor: pak je kans en kies de leukste. Een minor bestaat uit één of meerdere keuzevakken die passen bij jouw persoonlijke interesses en ambities. Het tweede halfjaar ga je afstuderen in jouw specialisatie door een opdracht uit te voeren bij een bedrijf in de foodbranche.

Welke minor kies jij?

Nóg meer verdieping en eigen inbreng. Met je minor kies je je eigen specialisatie of maak je kennis met een ander vakgebied. Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een minor Productontwikkeling, Global Awareness, Diversity Marketing of Retail & Winkelmanagement. Je kunt je minor volgen aan de HAN, bij een andere onderwijsinstelling binnen Nederland of je kunt een half jaar gaan studeren in het buitenland.
  
Verdiepende minor
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.
 
Verbredende minor
Maak kennis met een heel ander vakgebied om jezelf als foodprofessional te profileren!
 
Doorstroomminor
Bereid je voor op doorstuderen of op onderzoek doen.

Afstuderen

Hét moment om te bewijzen dat je klaar bent voor de praktijk. Je gaat 20 weken bij een bedrijf in de foodbranche aan de slag met een concreet vraagstuk van je opdrachtgever. Denk aan bedrijven als Unilever, COOP, Friesland Campina, Kraft Heinz of Aviko. Je doet een afstudeeropdracht in de door jou gekozen richting: Business, Quality Management of Product Development. Bij de afstudeeropdrachten speelt de verbinding tussen ‘food’ en ‘business’ ook een grote rol. Is je opdrachtgever geholpen met jouw adviezen? Dan is je opdracht geslaagd!

Voorbeelden van afstudeerprojecten:

 • Het schrijven van een marketingplan voor Babybel, een bekende kaassnack van Bel Group;
 • Het ontwikkelen van een nieuw product voor Banken Champignons, een champignonkweker;
 • Het adviseren bij het behalen van een nieuwe certificering op kwaliteitsgebied voor Vika Kaas;
 • Het zoeken naar nieuwe afzetmarkten voor bestaande broodproducten van Bakkersland.

Diploma met supplement

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Business Administration. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren of aan het werk in het buitenland.

Bachelor of Business Administration

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

tomatenlokaal studenten, FEM Food & Business