Dit is je studie
Met Finance & Control (Bedrijfseconomie) leer je grip krijgen op een organisatie. Na algemene financiële kennis in het 1e jaar, ga je in het 2e jaar dieper op de stof in en pas je de theorie toe in de projecten. In het 3e jaar ga je de praktijk in door 2 keer stage te lopen. Het 4e jaar volg je een minor en sluit je af met een afstudeeropdracht.

De opbouw van Finance and Control
Het 1e jaar volg je samen met studenten van Finance, Tax and Advice en Accountancy. Ligt 1 van die opleidingen je toch beter? Dan kun je overstappen zonder studievertraging. In de hoofdfase van Finance and Control specialiseer je je in alle bedrijfseconomische aspecten van een bedrijf. Daarbij draait het altijd om controle en kwaliteit. Je ontwikkelt je tot strategische sparringpartner van het management als analist én adviseur.


Je propedeuse
Het 1e jaar volg je hetzelfde programma als de studenten van de opleidingen: Accountancy (AC) en Finance, Tax & Advice (FTA). Je werkt samen als vakgenoten aan praktijkgerichte projecten. Hiermee leg je een brede basis voor de rest van jouw opleiding. Blijkt toch dat 1 van de 2 andere opleidingen beter bij jou past? Geen probleem! Dan kun je zonder studievertraging nog switchen.
Wat ga je doen?
In 4 praktijkprojecten leer je de basis van het financiële vak kennen. Advies aan particulieren, een ondernemingsplan voor een starter, managementrapportages en analyseren van een jaarverslag van een groot bedrijf: alles komt langs. Je krijgt ook theorielessen. Die breng je meteen in de praktijk.
Het programma zit vol afwisseling: je speelt bijvoorbeeld stakeholdersvergaderingen na, doet belastingaangifte en voert discussies over ethiek. Je leert alle rollen in het vakgebied goed kennen. Dit eerste jaar vliegt voorbij!
Studiebegeleiding is er voor jou
Bij de opleiding Finance and Control (Bedrijfseconomie) heb je een persoonlijke studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar kom je regelmatig bij elkaar: zo help je elkaar en blijf je van elkaar leren. Daarna is de begeleiding afgestemd op wat jij nodig hebt. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.
Studiepunten
Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.
Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!
Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

je verdiepende jaar
Ook in het 2e jaar werk je aan projecten. Daarin komen actuele thema’s aan bod die je later zeker tegenkomt. Je leert verschillende soorten organisaties kennen waar je als business controller straks aan de slag gaat: een MKB-bedrijf, een overheidsinstelling en een ziekenhuis.
Professionele en persoonlijke ontwikkeling
Net als het 1e jaar staat elke periode in het teken van een project waar je met een groepje aan werkt. Deze zijn:
- MKB en duurzaamheid
- MKB en internationalisering
- Overheid en regeldruk
- Zorg en data-analyse
Bij elk project komt er belangrijke theorie bij. Tot je in het laatste project alle vakgebieden van een business controller toepast: Business Process Management, Financial Management, Strategisch Management en Performance Management.
Leren in en uit de praktijk
Tijdens je hbo Finance & Control ga je al snel praktisch aan de slag! De opleiding werkt intensief samen met bedrijven uit de regio waar je aan praktische financiële vraagstukken werkt. Onze docenten komen uit of werken nog in de praktijk.
Nieuwsgierig?
Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!


Het jaar van je stage
Dit jaar begin je met een stage. Dat kan ook in het buitenland. Na je stage ga je nog verder de diepte in met projecten die worden ondersteund met theorie.
Stage
In het 3e jaar loop je 2 keer 15 weken stage. Elke week kom je terug naar school om je ervaringen te delen en verdere kennis op te doen, die je direct kan toepassen bij je stagebedrijf. Dit zijn wat taken die je waarschijnlijk uit gaat voeren bij je stage-organisatie:
- werken met data en een management-informatiesysteem;
- uitvoeren van administratieve organisatie;
- voorbereiden van investeringsbeslissingen;
- opzetten van een kwaliteitszorgsysteem;
- inventariseren van bedrijfsrisico's.
Projecten
Voor beide stages werk je aan projecten die begeleid worden door docenten. Zo bereid je je samen met je medestudenten voor op je stage en het afstuderen volgend jaar. Daarnaast krijg je extra theorie over:
- preformance management;
- financial management;
- business process management
- strategic management;
- ethiek.
Extra uitdaging nodig? Talent academy!
Wil jij wat extra’s doen vanaf het 3e jaar? Stap dan in het Honoursprogramma van de Talent Academy. Hiermee heb je een streepje voor, want je bent serieus bezig met je ontwikkeling tot professional.
Dit zijn de onderdelen van het Honoursprogramma voor Finance & Conrol:
- innoveren en communiceren
- praktijkgericht onderzoek
- academische skills
- professional skills
- afstudeerpaper
Droom jij van studeren in het buitenland? Go Abroad!
Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je minor in het buitenland te doen. Gedurende het jaar worden er verschillende online en offline informatiebijeenkomsten georganiseerd.
Studie in het Engels?
Ga je liever ‘all the way’? Kijk dan eens of het International Business-programma van de Arnhem Business School iets voor je is. Je kunt je dan specialiseren in Finance.

Minor en afstuderen
Dit laatste jaar begint met een minor: pak je kans en kies de leukste. Graag naar het buitenland? Dat kan ook. En dan afstuderen!
Welke minor kies jij?
In de 1e helft van het 4e jaar kies je een minor: pak je kans en kies de leukste. Je ‘kleurt’ nu zelf je opleiding. Een minor is een keuzevak van een half jaar dat past bij jouw persoonlijke interesse en ambitie. Bijvoorbeeld de minor Financieel planner, Data Science, Circulaire Economie of Ondernemen. Liever naar het buitenland? Dat kan: kies voor een minor bij een van onze partner hogescholen en universiteiten.
Verdiepende minor
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.
Verbredende minor
Maak kennis met een heel ander vakgebied.
Doorstroomminor
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.
Pre-master als minor volgen
Wil jij na je bacheloropleiding een universitaire master gaan volgen? Dan heb je eerst nog een pre-master nodig. Sommige aansluitende pre-masters kun je al tijdens je HAN-bachelor starten in je minorfase. Zo kun je een half jaar of zelfs een jaar studie besparen! De HAN heeft deze afspraak met Business Universiteit Nyenrode, Tilburg University en Radboud Universiteit.
Afstuderen
Je sluit je studie Finance & Control af met een afstudeertraject. Ook daar kun je weer in kiezen!
Traineeship in het werkveld
Afstuderen in traineeship betekent dat je bij een organisatie aan de slag gaat. Je verdiept je in een complex vraagstuk en presenteert je advies en oplossingen.
Leergemeenschap Futureproof Financials
Afstuderen in de leergemeenschap Futureproof Financials betekent dat je samen met andere studenten, professionals uit het werkveld en docent-onderzoekers aan de slag gaat met een duurzaamheidsvraagstuk van een van onze partners. Daarnaast werk je met een coach aan je persoonlijke skills en impact.
Diploma met Engelstalige bijlage
Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Dan ben je officieel Bachelor of Science. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.
Bachelor of Science
Aan het einde van jaar 4 heb je de hbo bacheloropleiding Finance & Control (Bedrijfseconomie) behaald. Gefeliciteerd!
Maak kennis
Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!
