Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 18nov
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00

Dit is je opleiding Elektrotechniek

Apparaten energiezuiniger maken. Of slimmer! Nieuwe toepassingen bedenken en realiseren. Met vermogenselektronica een voertuig elektrisch aandrijven. Je maakt toepassingen voor de zorg of bedenkt oplossingen voor fabrieksautomatisering. Je leert het bij de opleiding Elektrotechniek!

elektrotechniek samenwerken elektro

Hoe is Elektrotechniek opgebouwd?

Je gaat 4 jaar lang knallen, waarin je leert om elektrotechnisch ingenieur te worden. Je wordt opgeleid om straks te kunnen werken aan meet- en regeltechniek en vermogenselektronica. Bijvoorbeeld voor industriële automatisering of duurzame energie, echte Industrial and Power Systems. 

Je krijgt goed onderwijs over alle belangrijke theorieën. Daarna breng je ze in de praktijk bij projecten die echte problemen in het werkveld oplossen.

Tijdens je studie werk je met klasgenoten samen in projectgroepen. Je krijgt ook de kans om samen te werken met mensen uit de praktijk, bijvoorbeeld tijdens je stage. Door de theorie, praktijkprojecten en je stage test je al je skills direct in de praktijk.

In het laatste jaar kies je een minor voor verbreding of verdieping. Tot slot trek je met jouw afstudeeropdracht een sprintje richting je bachelordiploma!

346047 Mylene van Melzen met een rood kastje in haar handen. SEECE, hybride leeromgeving, IPKW, MIC, Powerlab, Engineering, Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Industrieel Product Ontwerpen
353393 Rutger Grootheide achter een laptop in het Fablab. SEECE, Fruytier

Leg gelijk een solide basis!

In je 1e jaar ga je gelijk met Industrial and Power Systems (meet- en regeltechniek en vermogenselektronica) aan de slag, zodat je een solide basis legt!

Direct aan de slag met je basiskennis

De basiskennis leer je tijdens de colleges. Deze kennis bestaat uit:

 • Digitale techniek
 • Elektriciteitnetten duurzaam maken
 • Elektronica en machines
 • Magnetisme
 • Mechanica
 • Microcontrollers
 • Netwerktheorie en practicum
 • Programmeren
 • Wiskunde

Met deze kennis ga je direct aan de slag tijdens een praktijkproject. Denk aan:

 • Berekeningen uitvoeren aan elektrische netwerken
 • Ontwerpen van elektronica
 • Programmeren van een microcontroller
 • Opwekken en transport uit duurzame bronnen
 • Elektrische aandrijvingen doorgronden

Maak de stap naar fascinerende projecten!

Je gaat eerst een voeding maken als onderdeel van een apparaat of schakeling. Vervolgens maak je vanuit elektronische componenten een Interactive Time Phased Machine. Zo maak je de stap naar fascinerende projecten waarin je met medestudenten gaat werken aan hightech apparaten, elektrische voertuigen en robotica.

Welke vakken volg je in jaar 1?

In het 1e jaar werk aan je basiskennis Elektrotechniek via lessen en practica. Dit is je kapstok. Met deze kennis lukt het je veel gemakkelijker om nieuwe kennis op te doen. Je denkt ook beter na over hoe elektronische processen nog slimmer en schoner kunnen worden toegepast!

Voorbeeld: in het vak 'Duurzaam Elektriciteitsnet' leer je over de effecten van steeds meer duurzaam opgewekte elektriciteit op het elektriciteitsnet. Daarnaast ontwerp je een volledig CO2-loze energievoorziening op basis van zonnepanelen en verwarming met een warmtepomp.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Je krijgt volop begeleiding

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt.

Je vormt met 6 of 8 medestudenten van je opleiding Elektrotechniek een leerteam. Een docent is jullie coach. Je komt regelmatig samen: zo help je elkaar en kun je van elkaar leren. Ook als er privé iets speelt, denkt je studieloopbaanbegeleider graag met je mee.  

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

elektrotechniek samenwerken elektro

Praktische verdieping

Het 2e jaar bevat de kern van je opleiding. Je gaat de diepte in. Je ontwikkelt vaardigheden die je goed van pas komen als professional. Denk aan presenteren, productadvies geven, projecten leiden en de voortgang bewaken van het ontwerp- en ontwikkelproces.

Wat ga je doen?

Je gaat je bezighouden met elektronica, (data)systemen en signalen, maar ook met energietechniek.

Je leert hoe je duurzame energie opwekt en elektriciteit over grote afstanden transporteert. Onder deze energietechniek versta je:

 • Synchrone en asynchrone machines
 • Elektriciteitsproductie
 • Transmissie en distributie
 • Energieomzetters en vermogenselektronica

Besturingen via motion control

Je gaat ook meer te weten komen over besturingen via motion control (gecontroleerd verplaatsen). Denk aan:

 • Zorgrobots
 • Complexe verkeersregelsystemen
 • Productiemachines van een autofabrikant
 • Kofferafhandeling op Schiphol
 • Raceboot op zonnecellen

Werken aan echte bedrijfsprojecten

Nieuwe kennis en skills direct toepassen in de praktijk: zo ontdek je waar je goed in bent en word je steeds beter. Dat zie je terug in de (bedrijfs)projecten waaraan je samen met andere studenten 3 dagen in de week aan werkt.

Voorbeelden van deze projecten zijn:

 • Bicycle Simulator
 • Small Hydrogen Vehicle
 • Zelfrijdende trolleybus
 • Baby Patient Simulator
 • Activating Parkinson Patiënts

Nieuwsgierig naar onze Elektrotechniek opleiding?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom sfeer proeven en kennismaken met HAN Elektrotechniek: onze deuren staan voor je open! 

Rondleiding Engineering centrale hal met Esmee
353390 SEECE, Fablab, Lucas Nülle, Fruytier, mini-conferentie

Stage en verdiepen

In het 3e jaar ga je nog meer de diepte in. Je verbetert je skills. Het is het jaar van je stage: als je wilt, maak je er een internationaal jaar van. Je kunt voor je stage naar het buitenland.

Half jaar stage

Je gaat in je stagejaar gelijk aan de slag met projectgenoten en collega’s uit het vak. Tijdens je stage ontdek je waar je goed in bent. Je stage is dé kans doen wat jij leuk vindt. En om je netwerk groter te maken!  

Je kunt stage lopen bij een bedrijf in de regio, een multinational of een onderzoeksinstituut. Er zijn een heleboel stageplekken, zowel in Nederland als in het buitenland.

Je kunt bijvoorbeeld naar TenneT gaan. Dat is een van de top 5 bedrijven in elektrische overdracht binnen Europa. Of ga stagelopen bij Prodrive. Dat is een bedrijf voor elektronische en mechatronische oplossingen.

Industriële regelsystemen

Je sluit je 3e jaar af met een onderwijsblok over industriële regelsystemen. Specifiek gaat dit over:

 • Modelvorming en regeltechniek
 • Servo-regelingen
 • Besturingstechniek
 • Digitale signaalbewerking

Onderzoeksprojecten

Tijdens je studie kun je ook werkebn aan onderzoeksprojecten uit het echte leven. De projecten zijn voor bedrijven en organisaties in de energiesector.

Hoe kan dat?

Jouw opleiding is verbonden aan SEECE, een onderzoekscentrum van de HAN. SEECE ontwikkelt en verspreidt kennis over innovaties in elektrische energie.

Jouw rol?

Werken aan elektrotechnische projecten samen met docenten en onderzoekers. Bijvoorbeeld in onderwerpen als zon- en windenergie.

372372 Reinier van Beijnum en Sam Degens met testkoffer. SEECE, SEE, TenneT, hoogspanning, testen, MIC, IPKW, Academie Engineering. Engineering en Automotive

Minor en afstuderen

In je laatste jaar maak je een eindsprint, met je ingenieurstitel als finish. Je kiest eerst voor een minor en daarna begin je aan je afstudeeropdracht.

Je minor kiezen

Nóg meer verdieping en eigen inbreng: in je 4e jaar kies je een minor. Met een minor leg je accenten in je opleiding en kun je jezelf profileren. Je kunt van alles kiezen. Van Power Minor, Embedded Vision Design tot aan beeld-dataverwerking in het verkeer of algoritmes en zelfstandig ondernemen!

Een minor duurt 1 semester. Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Afstudeeropdracht

De eindstreep is in zicht. In het laatste halfjaar van je opleiding ga je je afstudeeropdracht doen.

De opdracht moet goed bij je passen. Je kiest zelf waar je je afstudeeropdracht gaat doen. Bij een bedrijf, denk aan Alliander of een lectoraat (onderzoeksgroep) in Nederland of in het buitenland. Er is veel mogelijk.

Diploma met supplement

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen! 

Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker in het buitenland gaan werken of verder studeren. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement! 

Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Science noemen en de Ing.-titel voeren.

Genoeg uitdaging om te doen en te leren!Hoe is de verhouding tussen praktijk en theorie bij Elektrotechniek?

Nederlands of Engels?

Studeren of werken in het buitenland? Of gewoon graag je taalkennis naar een level hoger tillen? Je kunt Elektrotechniek ook in het Engels doen: Electrical and Electronic Engineering. Daarmee geef je niet alleen je taalskills een boost: je ontmoet ook studenten van over de hele wereld.

Volgende paginaKennismaken kan altijd

Is Elektrotechniek de studiekeuze voor jou of twijfel je nog? Maak gewoon nader kennis met de studenten en docenten van de opleiding. Zij helpen je graag!

410997 Master Engineering Systems - Sustainable Energy, student werkt aan Watts project