Hoe kom je daar verzeild? Wat moet je er zelf voor doen om daar te komen? En hoe is het om een half jaar in de Verenigde Staten te leven? Merom vertelt het allemaal.
“Ik wilde altijd al naar de VS,” zegt Merom. “Ik wilde zien hoe het leven daar is. Je krijgt er dagelijks veel over mee, maar ik wilde het graag met mijn eigen ogen zien.”
De Academie Built Environment van de HAN heeft in de Verenigde Staten 2 partnerscholen: 1 in Michigan en 1 in North Carolina. “Mijn voorkeur ging meteen uit naar North Carolina”, vertelt Merom, “omdat ik zag dat het daar bijna het hele jaar mooi weer is.”
Door de goede connecties van de HAN-academie met deze Amerikaanse partnerschool, is het voor HAN-studenten Bouwkunde en Civiele Techniek wat gemakkelijker om een deel van de opleiding daar te volgen. Er is een uitwisselingsprogramma. Als er een ECU-student naar de HAN gaat, kan een HAN-student naar de ECU om daar zijn of haar minor te doen. En omgekeerd. Merom: “Als er niemand is om mee te wisselen, is er dus ook een kans dat je niet uitgezonden kunt worden.”
‘n Hoop geregel
Merom: “Ik heb zelf veel moeten regelen. Je moet erop rekenen dat je een half jaar lang elke week minstens 3 uur bezig bent om alles voor elkaar te krijgen. Je moet veel documenten opsturen, een visum aanvragen, je huisvesting regelen en je moet de vakken die je gaat volgen kiezen.” Merom werd bij het aanmelden en andere voorbereidingen geholpen door Katie. Zij is de contactpersoon bij ECU. “Het is vaak makkelijker om haar te vragen, dan om alles zelf uit te zoeken, heb ik gemerkt. Zij helpt je met alles en reageert snel op je vragen.”
Vakken kiezen
Op de East Carolina University kies je zelf de vakken die je in je minor-semester gaat volgen. “Je kiest je vakken als je nog in Nederland bent. Ik heb 2 engineeringvakken gekozen: Water Quality en Material and Processes en 2 vakken op het gebied van Construction Management: Estimating en Project Management. Als laatste vak koos ik Spaans. Deze 5 vakken zijn bij elkaar 15 credits, wat weer gelijk staat aan 30 studiepunten bij ons.”
Merom koos zijn vakken zonder goed te weten hoe ze er precies uit zouden zien. “Je kunt hiervoor de leraren mailen, maar ik heb dat niet gedaan. Het is beter om dat wél te doen, zodat je weet wat er van je verwacht wordt,” zegt hij. “Je kunt in de 1e week nog wel vakken veranderen, maar wanneer een les al vol is, kan je je er niet meer voor aanmelden.”
Je bent eindelijk in de VS aangekomen. En dan?
Merom: “Bij aankomst ving Katie mij op bij het vliegveld en ze bracht mij naar de campus. Op de East Carolina University wonen alle internationale studenten verplicht in een ‘dorm; een groot gebouw op de campus. Je deelt je kamer met iemand anders. Er zijn wel mogelijkheden om een kamer voor jezelf te krijgen, maar dat kost extra en je komt hiervoor op een lijst. Het is nooit helemaal zeker dat je ook echt een eigen kamer krijgt. Je moet er dus altijd rekening mee houden dat je een kamergenoot krijgt.”
Merom vond het minder prettig om zijn kamer te moeten delen. “Mijn kamergenoot was er àltijd, waardoor ik nooit eens een momentje voor mijzelf had. Je kunt natuurlijk ook een supergoede klik met je kamergenoot hebben, waardoor je misschien juist een leukere tijd krijgt. Als het echt helemaal niet klikt met je kamergenoot, kun je aangeven dat je een andere kamergenoot wil.”
Voor je huisvesting en eten betaal je vooraf. Je krijgt de ECU One Card, waarmee je onbeperkt toegang hebt tot de dining hall op de campus. Merom: “Daar kun je van alles eten. In het begin vond ik dit heel erg fijn, maar na een maand of 2 was ik wel klaar mee. Gelukkig zijn er ook andere restaurantjes op de campus zoals Starbucks, een Subway en Chick-fil-A. Maar dat kost natuurlijk wel weer geld...”
‘Superleuke ervaring, veel geleerd en nieuwe vrienden’
Terugkijkend op zijn studietijd in de VS, zegt Merom: “Het was een superleuke ervaring. Ik heb een erg goede tijd gehad. De mensen zijn erg vriendelijk en vinden het interessant dat je uit een ander land komt en een andere taal spreekt. Je wordt goed ontvangen, iedereen wil je helpen. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik alleen was, omdat je meteen met alle internationale studenten in contact wordt gebracht.”
In het begin vond hij het lastig dat alle vakken van de minor in het Engels waren. “Maar na een maand was ik eraan gewend en kon ik het prima mee krijgen. Het is erg leerzaam om altijd Engels te spreken. Je zit in de VS, dus je kan niet anders! Dit heeft mijn Engels zó veel beter gemaakt. Na een half jaar spreek je het bijna perfect.”
Op ECU wordt ook veel gesport. “Ik heb in het Club Soccer Team van ECU gespeeld. Dat was erg leuk! Je speelt tegen andere universiteiten. Ik kreeg bij uitwedstrijden dus ook de kans om andere campussen in North Carolina te bezoeken.”
“Aan mijn tijd op ECU heb ik veel overgehouden,” concludeert Merom. “Het was superleuk, mijn Engels is ontzettend verbeterd en ik heb nu contacten over de hele wereld. Ik heb vrienden uit Spanje, Oostenrijk, Duitsland, Australië, Ethiopië en natuurlijk uit de VS."