Onderzoek
Hoe richten we onderwijs zo in dat het substantieel bijdraagt aan een attitude en motivatie bij (toekomstig) beroepsbeoefenaren om waardevol te blijven voor de arbeidsmarkt (leerKracht)? En hoe creëren we positieve leerervaringen en voorkomen we negatieve?

Onderzoekslijnen van ons lectoraat
We hebben 3 belangrijke onderzoekslijnen binnen ons lectoraat:
We staan bij ons wetenschappelijk onderzoek met 2 benen in de praktijk. En hebben een enorm spectrum aan denk- en doepartners in de driehoek onderwijs & onderzoek, werkveld en overheid. Van TNO tot Gemeente Nijmegen en provincie Gelderland. En van 28 samenwerkende O&O fondsen tot Hoppenbrouwers Techniek in Nijmegen en de Zorgcirkel in Noord Holland.
Doelgroepen: werkcontext, onderwijs en regio
Ons lectoraat werkt behalve aan het versterken van de leerkracht bij het individu dus ook aan de ontwikkeling van zogenaamde ‘skills intensieve werkplekken’. Daartoe werken we aan krachtige leerwerkomgevingen. Waar je niet alleen je skills goed kunt gebruiken, maar ze ook verder kunt ontwikkelen. En waar de skills die je al werkende opdoet óók erkend worden. Op die manier krijgen ook informeel geleerde vaardigheden ‘waarde’. Dat is belangrijk gezien de enorme dynamiek in en op de arbeidsmarkt van de 21ste eeuw. We experimenteren al flink met dit vraagstuk. In proeftuinen in zorg, onderwijs, bouw, infra en techniek en in skills labs Smart Industry. Daardoor leren we ontzettend veel over het ontwerpen van krachtige leerwerkomgevingen.
Kennispartners en netwerken
En niet alleen op de werkplek werken we aan meer krachtige leerwerkomgevingen. Ook in de regio dragen we vanuit ons lectoraat wat steentjes bij. Zo zijn we nauw betrokken bij de inrichting van een skills hub Arnhem Nijmegen. En bij het opzetten van een skills hub voor de lerende Euregio Rijn-Waal. Want net als de arbeidsmarkt houdt ook een krachtige regionale leerwerkomgeving niet op bij de Nederlands-Duitse grens. Lees hier meer over dit Euregionale project.
Samenwerkingsverband: Kwaliteit van Leren
Hoe bereid je je voor op een onbekende toekomst? Wij denken: door anders te kijken naar leren. Zoals hoe, waar en wanneer je leert. En wie daarvoor nodig is. Leren verandert daarmee. Het samenwerkingsverband Kwaliteit van Leren werkt aan nieuwe kennis over leren en ontwikkelen. Binnen en buiten de school. Wat werkt wel en wat niet in de onderwijs- en HR-praktijk? Met deze kennis bereiden we onze studenten voor op hun toekomstige beroep. Zodat ze collega’s worden waarop gebouwd kan worden. Win-win!

Centre of Expertise (CoE): iXperium
Het iXperium draagt bij aan onderwijs waarin digitale technologie beter wordt benut voor effectiever, op maat gesneden onderwijs. We agenderen ict-geletterdheid van leerlingen en studenten om iedereen gelijke kansen in de samenleving te bieden. Samen bouwen we aan onderwijs met ict.
