Lectoraat Sustainable River Management

Slim omgaan met grond voor duurzaam rivierbeheer

Het Lectoraat Sustainable River Management heeft deze zomer 2 nieuwe projecten opgestart die te maken hebben met slim omgaan met grond voor een duurzaam rivierbeheer: Het project Circulair Havenslib en het project Rivierenwerken.

03 oktober 2022
436783 Slib
Lectoraat Sustainable River Management

Complexe waterkeringszorg met serious gaming aanpakken

Een dijk is zelden enkel een waterkering. Denk aan de ligging in de natuur, de woningen die er vaak op staan en de kabels en leidingen die er liggen. Je hebt dus bij dijkbeheer te maken met verschillende partijen. De onderlinge afstemming binnen en tussen partijen kan vaak beter, maar hoe?

20 juni 2022
417051 Vrouw die over een sluit uitkijkt. SRM, waterbeheer. Prometheus
Lectoraat Sustainable River Management

Wat is erger: extreme regenval of droogte?

In Nederland praten we graag over het weer. Dan is het te koud, dan weer te nat, te warm of te droog. Zo klaagden we in mei massaal steen en been over de droogte, begin juni is nog nooit zo nat geweest en nu is het weer snikheet. Op 17 juni was het de Dag van de Droogte. Een mooi moment om bij dit onderwerp stil te staan. En onderzoeker bij het HAN Lectoraat Sustainable River Management, Maarten Podt, aan de tand te voelen.

17 juni 2022
415424 Dag van de droogte. Droge grond met bloem.
Lectoraat Sustainable River Management

Studenten werken aan een waterveilige toekomst

Waterschap Rivierenland, de hogescholen HAN en Van Hall Larenstein gaan de komende 4 jaar samenwerken op het gebied van hoogwaterveiligheid. Op 17 november hielden de directeuren van de samenwerkingspartners het 1e stuurgroepoverleg.

18 november 2021
354260 luchtfoto rivierenlandschap hoogwater A50 richting Loenen
Lectoraat Sustainable River Management

Wie houdt onze voeten droog?

Eind oktober presenteerde het KNMI haar Klimaatsignaal'21. Conclusie: de klimaatverandering verloopt steeds sneller. Wie al die klimaatplannen gaat realiseren? Wat dacht je van: goed geschoolde vakmensen!

256272 5 vragen aan Jeroen de Rijke, lector Sustainable River Management, civiele techniek
Jeroen Rijke
30 oktober 2021
256273 Lectoraat Sustainable River Management Jeroen de Rijke over klimaatadaptie

Zilver voor Civiele Techniek in Elseviers Beste Studies

Elseviers Weekblad vergelijkt jaarlijks de voltijdopleidingen op bachelor- en masterniveau. De opleiding Civiele Techniek kreeg dit jaar een zilveren medaille, gebaseerd op de resultaten van de Nationale StudentenenquĂȘte.

18 oktober 2021
341903 geopende stuw en sluis bij driel bij hoog water 2021 civiele techniek
Lectoraat Sustainable River Management

Samenwerking, bevlogenheid en innig verbonden met onderzoek

In de 13e editie van CvB on Tour brachten Rob Verhofstad en Bridget Kievits van het College van Bestuur een bezoek aan de Academie Built Environment. Yvonne de Haan moest door omstandigheden verstek laten gaan.

03 september 2021
316040 bouwkundestudenten in oude fabriekshal
Lectoraat Sustainable River Management

Building and rebuilding with nature

In 1421 vond de Sint Elisabethsvloed plaats, een van de ergste overstromingen in onze vaderlandse geschiedenis. Sta je er weleens bij stil dat mede door klimaatverandering de kans op overstromingen nu misschien wel groter is dan 600 jaar geleden?

06 juli 2021
305204 Lector Jeroen Rijke geeft een masterclass over building with nature tijdens de herdenking van de Elisabethsvloed.

Droogte is hot

Voor de warmte hoeven we 's zomers niet naar Zuid-Frankrijk af te reizen, aangezien het in eigen tuin al niet te harden is. Wat is er toch aan de hand de afgelopen jaren? De maximumtemperaturen breken record na record, met slapeloze nachten tot gevolg.

17 juni 2021
299027 Landhuis op buitenplaats Landfort in de Achterhoek.
Lectoraat Sustainable River Management

Zonder water is er geen leven

Vandaag is het Wereldwaterdag. Het thema is dit jaar 'water waarderen'. Een goede reden om lector Jeroen Rijke van het Lectoraat Sustainable River Management aan de tand te voelen over dit onderwerp.

19 maart 2021
275162 Een kraan waar schoon drinkwater uitkomt. 23 maart is het Wereldwaterdag.