Lectoraat Responsief Beroepsonderwijs

Wendbaarheid van de (aankomende) professional bevorderen

Het Lectoraat Responsief Beroepsonderwijs heeft een RAAK-PRO subsidie toegekend gekregen om samen met de Hogeschool Utrecht (HU) een project op te starten genaamd ‘Teaming in de tussenruimte: grensoverstijgend samenwerken in leerwerkomgevingen voor wendbare professionals.’

04 juli 2022
236876 studenten aan het werk met robot

Professionele ontwikkeling van wijkdocenten

Onderwijs dat bijdraagt aan maatschappelijke ontwikkelingen is belangrijk, maar wordt ook vaak als vanzelfsprekend beschouwd. Het vraagt om leren over de grenzen van de eigen discipline en het eigen beroep. En het is een collectief leerproces.

22 april 2022
236892 studenten werken samen aan een opdracht
Lectoraat Responsief Beroepsonderwijs

Van instrumentele reflectie naar betekenisvol reflecteren

Binnen het programma van Samen Opleiden heeft onderzoek een relevante positie. Samen onderzoeken dus. In de landelijke Week van het Samen Opleiden publiceert HAN Academie Educatie dagelijks een mooi voorbeeld van Samen Opleiden.

15 april 2022
388970 Portretfoto Sander Berendsen voor Smart Region
Lectoraat Responsief Beroepsonderwijs

Samen leren rondom maatschappelijke vraagstukken

Van 21 t/m 25 maart waren de Onderwijsdagen 2022. Hét evenement voor en door onderwijsprofessionals. Binnen het overkoepelende thema 'Grenzeloos Leren' werden verschillende activiteiten aangeboden in 4 leerlijnen: leren op de werkplek, een leven lang leren, diversiteit in het onderwijs en interprofessioneel leren.

31 maart 2022
343414 Portret, onderzoek

Werkplekleren in de opleiding

Van 21 t/m 25 maart waren de Onderwijsdagen 2022. Hét evenement voor en door onderwijsprofessionals. Binnen het overkoepelende thema grenzeloos leren werden verschillende activiteiten aangeboden in 4 leerlijnen: leren op de werkplek, een leven lang leren, diversiteit in het onderwijs en interprofessioneel leren.

25 maart 2022
298368 Sander Kregel en Ard Oudhuizen bij Verheij Metaal aan het werk vor stage Technische Bedrijfskunde
Lectoraat Responsief Beroepsonderwijs

Onderzoek studiekeuze en doorstroom mbo

“Wat is de toegevoegde waarde van het profiel Dienstverlening en Producten voor de oriëntatie op studiekeuze en de doorstroom naar het mbo?”

17 maart 2022
32963 twee studenten in studiecentrum met laptop
Lectoraat Responsief Beroepsonderwijs

Lessen burgerschap: geen appeltje-eitje, wel kansen

Ga er maar aan staan als student van een tweedegraads lerarenopleiding: een mbo-stage als docent Burgerschap, een vak waarvoor je niet wordt opgeleid. Help?! Wat moet er veranderen, op de lerarenopleiding én in het mbo? Het Designteam Burgerschap ging ermee aan de slag.

10 maart 2022
31593 studenten overleggen in open werkruimte

Studieloopbaanbegeleiders: train jezelf!

In maart start een (vanwege corona uitgestelde) training voor studieloopbaanbegeleiders (SLB’ers) die meer handvatten willen om de doorstroom van mbo naar hbo te verbeteren. Belangrijk, want de uitval onder studenten die de overstap maken is hoog. Je kunt je nu weer aanmelden!

15 februari 2022
33045 studenten lachen
Lectoraat Responsief Beroepsonderwijs

Wat zeggen lage studieresultaten over een geringe beheersing van leerstrategieën?

Recent onderzoek heeft aangetoond dat er een relatie is tussen het gebruik van strategieën om het eigen leren te reguleren en betere studieprestaties. Toch heeft het weinig zin om elke student met lage cijfers een cursus zelfregulerende leerstrategieën aan te bieden.

08 februari 2022
259592 Alpo student kijkt recht naar voren