Studenten minor genieten van kunst en cultuur in Berlijn

Half april reisde een groep studenten en docenten van de minor Kunst & Cultuur af naar Berlijn. Zij brachten hier 5 dagen door waarin ze genoten van een cultureel en kunstzinnig programma. Van tevoren ontwierpen zij een aantal educatieve programma’s die in Berlijn werden uitgevoerd.

studiereis berlijn Rijksdag

Indrukwekkende museumbezoeken

Als eerste stond er een georganiseerd bezoek aan het Joods museum op de planning. Een indrukwekkend en leerzaam bezoek voor de studenten, aangezien het museum de situatie van het Joodse volk schetst tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het museum bezochten zij ook de Holocaust Toren, een geïsoleerd gebouw in de vorm van een splinter, waarin alleen door een nauwe spleet daglicht naar binnen komt. Ook werden de Memory Void (een ruimte waarin de bodem bezaaid ligt met angstige metalen gezichten) en de Garden of Exile (waarin 49 betonnen pilaren staan op een klein stuk schuine grond) bezocht. 

Moderne kunst

Het volgende museumbezoek was minder zwaar beladen, aangezien dit een museum was voor de moderne kunst. Dit museum, het Hamburger Bahnhof, is gevestigd in het gelijknamige voormalige treinstation. De studenten bezochten 2 leerzame tentoonstellingen. De eerste was die van de Amerikaanse kunstenares Christina Quarles, Collapsed Time, waarin de vormen in de schilderijen een worsteling met identiteit uitbeelden. De tweede tentoonstelling, Dreams Have No Titles van fotografe Zineb Sedira, behandelt een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van de culturele en intellectuele productie vanaf de jaren 60 in Frankrijk, Italië en Algerije.  De studenten voerden (inter)actieve opdrachten uit en mochten daarna zelfstandig het museum doorlopen. 

studenten maken foto's van kunst in museum

Rondleiding museum door HAN-studente

Een van de studenten, Stefanny-Ann, voerde op dag 3 haar educatief ontwerp uit: een rondleiding in het Pergamonmuseum. Dit is een bekend museum in Berlijn op het gebied van archeologie en kunst. Op de weg ernaartoe verbaasden de studenten zich al over de mooie Romeinse architectuur op het Museuminsel, een deel van het eiland in rivier de Spree met 5 musea. Het museum heeft o.a. een collectie aan kunst uit de Klassieke Oudheid, waarbij Stefanny-Ann haar docenten en medestudenten vertelde over de oude Griekse steden Pergamon en Milete. Na dit leerzame bezoek werd ook het nabij liggende DDR-museum bezocht, wat een beeld geeft in het dagelijks leven in de Duitse Democratische Republiek.

Ik heb genoten van het geven van de rondleiding en was blij te zien dat de studenten actief meededen.

Meer kunst en cultuur

De dagen erna werden verschillende kunstzinnige en culturele hoogtepunten bezocht. De East Side Gallery en het Urban Nation Museum met mooie street art werden bezocht. Ook de bijzondere architectuur van de Rijksdag werd bewonderd. Ook het monument voor de Sinit en Roma, de Brandenburger Tor en het Holocaust monument mochten niet aan de planning ontbreken. Op de laatste dag werd ook nog één van de nieuwste musea van Berlijn bezocht: het Humboldt Forum. Hier bezochten de studenten de tentoonstelling Berlin Global, die laat zien hoe de stad Berlijn en haar mensen verbonden zijn met de rest van de wereld. 

studenten met koptelefoons op in Berlijns museum

Het was een indrukwekkende studiereis. Ik genoot van zowel de historische als moderne kunst en vermaakte mij ontzettend met zowel de docenten als medestudenten.

Meer hierover? Lees het volledige ervaringsverhaal van Stefanny-Ann op de blog Leraar Worden

Benieuwd naar de minor? Vind meer informatie op Kies op maat