Studenten Leraar Geschiedenis leren geschiedenisfilms kritisch analyseren

Geschiedenisfilms zijn zowel binnen als buiten het onderwijs razend populair. Ze worden al eens gebruikt in geschiedenislessen voor een gevarieerd lesprogramma, maar een bijbehorend lespakket of methode was er nog niet. Nu is er eindelijk een methode rondom het analyseren van films ontwikkeld.

232301 Man eet popcorn terwijl hij film kijkt

Kijken naar de oorlog

Aangezien de actualiteit en flexibel onderwijs hoog bij ons in het vaandel staan, is er vanuit de HAN een nieuwe methode gecreëerd. De nieuwe methode heet ‘Kijken naar de oorlog’ en is in samenwerking met Arthouse Lux en Filmhub Oost ontwikkeld. Marc van Berkel, historicus en docent bij de Lerarenopleiding Geschiedenis, heeft voor deze methode onderzoek gedaan naar het gebruik van historische speelfilms in geschiedenislessen. De nieuwe methode draagt bij aan de ontwikkeling van beeldgeletterdheid van leerlingen, omdat ze zich kritisch leren verhouden tot film. 

133274 Testimonial Marc van Berkel

Met ' Kijken naar de oorlog' willen we een stap verder gaan, door film te gebruiken als historische bron”, Marc van Berkel.

Handvatten analyseren film

Binnen het vak geschiedenis leer je hoe je bronnen kunt toetsen op bruikbaarheid, betrouwbaarheid en standplaatsgebondenheid. Bij films wordt dit vaak vergeten, terwijl film wel wordt ingezet in de les. Het lespakket bestaat uit lesmateriaal voor 6 verschillende films: The Pianist, Oorlogswinter, Schindler's List, Der Untergang, The Boy in the Striped Pyjamas en Unsere Mütter, Unsere Väter. De ontwikkelde methode geeft handvatten waarmee leraren en leerlingen door middel van kijken en luisteren naar een film, de boodschap kunnen ontleden aan de hand van filmische elementen. Daarnaast leert het leerlingen nadenken over de symbolische laag, de normen en waarden die in de beelden vastliggen en hoe ze de film op historische wijze onderzoeken op betrouwbaarheid. 

Vandaag (11 mei) wordt 'Kijken naar de oorlog' gepresenteerd in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Tijdens deze bijeenkomst gaan Marc van Berkel, Kimber van Valkenburg (Filmhub Oost) en Esther Fluijt (LUX) ook in gesprek met Paul Jan Nelissen, scenarist van de film Oorlogswinter. 

Interesse in het vak Geschiedenis? Lees meer over de opleiding Leraar Geschiedenis
Meer over deze nieuwe lesmethode? Lees het artikel van LUX