Altijd een eigen AI-energiecoach in huis

Hoe kan het energieverbruik van huishoudens worden verminderd? En welke kansen liggen er met realtime inzicht door inzet van data science, kunstmatige intelligentie en machinelearning? Die vragen stonden centraal tijdens de afsluiting van het drieluik ‘AI for Energy’, georganiseerd door learning community HAN ASGARD. Medeoprichter Luuk Wiehink van de energiemonitor EARN-E ziet in elk geval genoeg mogelijkheden.

514890 AI for Energy koburg bijeenkomst Luuk Wiehink EARN-E op 22 maart 2023 vanuit learning community ASGARD van focus Slim - Smart Region.
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Hoe mooi zou het zijn: een app die laat zien hoeveel energie elk huishoudelijk apparaat verbruikt en zelf constateert dat de oude koelkast de grootste energieslurper is. Vervolgens adviseert de app je om de koelkast te vervangen en bied je daarvoor direct een aantal aantrekkelijke opties door de integratie van webwinkels.

Een blijvende AI-energiecoach die op basis van je eigen gedrag constant tips geeft om energie en kosten te besparen.

"En dat-ie dan ook nog uitrekent en laat zien hoeveel energiekosten je precies bespaart met de aanschaf van die nieuwe koelkast. Zo zie je meteen hoe lang het duurt voordat je hem hebt terugverdiend", zegt Luuk Wiehink, medeoprichter van EARN-E. "Dat zou een blijvende AI-energiecoach zijn. Eén die niet één keer langskomt voor een advies zoals een fysieke energiecoach, maar op basis van je eigen gedrag constant tips geeft om energie en kosten te besparen."

AI for Energy

Het is op dit moment nog toekomstmuziek, maar het zou geen gekke volgende stap kunnen zijn in de ontwikkeling van energiemonitor EARN-E. Wiehink laat deze woensdag zijn gedachte over de toekomst gaan tijdens de derde (en laatste) Koburg bijeenkomst in het drieluik rondom het thema AI for Energy.

 

514890 AI for Energy koburg bijeenkomst Luuk Wiehink EARN-E op 22 maart 2023 vanuit learning community ASGARD van focus Slim - Smart Region.
Bijenkomst bij Connectr, met als gastspreker Luuk Wiehink

De bijeenkomst vindt plaats bij Connectr, waar innovaties op het gebied van new energy ontstaan en groeien op het Indrustriepark Kleefse Waard in Arnhem. Daar is onder andere EARN-E gevestigd. Met het bedrijf heeft Wiehink een dongle ontwikkeld, die aangesloten kan worden op een slimme meter. De app van EARN-E biedt vervolgens realtime inzicht in het energie- en gasverbruik.

"Inzicht is een eerste, makkelijk te zetten stap om energie te besparen", zegt Wiehink. "Uit onderzoek van Netbeheer Nederland blijkt dat realtime inzicht gemiddeld een besparing oplevert van 6,4 procent wat betreft stroomverbruik en 5,1 procent voor gasverbruik. Dat betekent voor een 3-persoonshuishouden een besparing van ruim 300 euro. En met dit inzicht kunnen alle Nederlandse huishoudens elk jaar eenvoudig 1,3 miljard aan energiekosten besparen en 1,5 miljoen ton aan CO₂-uitstoot reduceren. Zonder ook maar 1 renovatie uit te voeren."

Door de EARN-E Display worden mensen nog meer geconfronteerd met hun verbruik dan via een app.

Display met energieverbruik

Het enthousiasme van Wiehink is aanstekelijk. Onlangs is de nieuwe EARN-E Display aan een eerste test begonnen samen met woningcorporaties. In 1.000 woonkamers is een display geplaatst, waarop live zichtbaar is hoeveel gas en elektra er wordt verbruikt.

"Door de display worden mensen nog meer geconfronteerd met hun verbruik dan via een app", zegt Wiehink. "Op die manier proberen we mensen die minder intrinsiek gemotiveerd zijn om energie te besparen toch zo ver te krijgen, omdat ze zien hoe makkelijk dit gaat."

Quick win

Het inzicht in energieverbruik en de besparingen die dat oplevert, is volgens Wiehink een ‘quick win’ in de duurzaamheidstransitie die toch een significant verschil maakt. Bovendien kan realtime inzicht nog veel meer kansen bieden door inzet van data science, AI en machinelearning, is zijn overtuiging.

"Maar het is ook voor ons nog de vraag welke data we aan elkaar kunnen en moeten koppelen om de meest interessante inzichten te kunnen bieden", zegt Wiehink. "Dus als mensen of bedrijven daar ideeën over hebben, komen we graag met ze in contact."

AI-energiecoach

Een toepassing is dus de AI-energiecoach, die je constant adviseert en je bijvoorbeeld aanraadt om een nieuwe koelkast te kopen. "Inzicht is een belangrijke eerste stap, maar vervolgens moeten er wel acties aan worden verbonden. Hoe laagdrempeliger we dat kunnen maken, hoe sneller mensen actie ondernemen."

ARtificial intelligence and Data sciences 

Koburg netwerkbijeenkomst en learning community

De Koburg bijeenkomsten zijn maandelijkse lunchlezingen, verzorgd door HAN-medewerkers of externe experts op het gebied van Applied Data en/of Artificial Intelligence. Het is één van de activiteiten van HAN ASGARD (voluit: Applied Sciences Group for ARtificial intelligence and Data sciences).

Slim - Smart Region 

HAN focus op Slim

Learning community HAN ASGARD draagt bij aan de inhoud van de HAN focus op Slim – Smart Region. Via Slim – Smart Region draagt de HAN bij aan het behapbaar en toepasbaar maken van digitale sleuteltechnologieën voor het mkb. Wil je ook samenwerken met de HAN op het thema AI of wil je samen met ons grenzen verleggen met digitale technologie, neem dan contact op of kijk op www.han.nl/artificialintelligence.