Wat is wijsheid: vitamines uit pillen, via een infuus of uit voeding?

Waarom zou je gebalanceerd eten als je de vitamines ook in pilvorm kunt innemen? Bij een winkel in Rotterdam kun je zelfs vitamines en mineralen toegediend krijgen in infuusvorm. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

403347 Vitaminepillen versus gezond eten. APS. vitaminepillen of gezond en gevarieerd eten.

Het klinkt handig, maar hoe denkt lector Marian de van der Schueren van het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl hierover? Zij is ook hoogleraar diëtetiek en lid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. De ideale persoon dus om dit item dat we vandaag op NOS-nieuws zagen onder de loep te nemen.

Voldoende vezels, groenten en fruit

Marian steekt direct van wal: “Het is veel beter om vitamines en mineralen via voeding in te nemen. In voeding zitten namelijk ook andere voedingsstoffen die de werking versterken.” Ze stelt: “Als je goed, gezond en gevarieerd eet, heb je geen vitaminepillen nodig.”

Als je goed, gezond en gevarieerd eet, heb je geen vitaminepillen nodig.

Positieve gevolgen

Dat betekent o.a. voldoende vezels, groenten en fruit eten. Marian weet uit ervaring dat een gezonde leefstijl om aandacht vraagt, omdat mensen vaak snel in een oud (en vaak verkeerd) patroon terugvallen. Immers, slechts 10% van alle volwassen Nederlanders eet gezond (d.w.z. volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf).
“Zonde, want goed en gevarieerd eten heeft enorm veel positieve gevolgen voor je. Het is goed voor je darmen, je brein, je algehele conditie en je gewicht. Wanneer je gezond eet, heb je tevens veel minder risico op diverse ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.”

Toxische werking

Af en toe een extra vitaminepil om de boel weer even op peil te brengen, kan toch geen kwaad? Ook daar is Marian duidelijk over. “Mensen denken dat multivitamines die je bij de drogist koopt, geen kwaad kunnen. Maar pas ermee op. Een teveel aan vitamines op waterbasis plas je zo weer uit, maar vetoplosbare vitamines stapelen zich op en kunnen toxisch zijn.”

Dagelijkse hoeveelheid

Het Voedingscentrum adviseert: “Als je er toch voor kiest om vitamines te slikken, gebruik dan in ieder geval een supplement dat niet meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH) levert. Op het etiket geeft de referentie-inname (RI) aan wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is.”

Vitamine D voor ouderen

Vitaminesupplementen die een arts voorschrijft, zijn een ander verhaal. Als het gaat om een (ernstige) ziekte is het verstandig om dit onder begeleiding te doen van een diëtist of arts en op basis van de inname, behoefte en laboratoriumuitslagen. Wat volgens Marian meer aandacht mag krijgen is vitamine D voor ouderen. “Deze vitamine kun je namelijk niet goed genoeg uit de voeding halen. In Nederland hebben we te weinig blootstelling aan zonlicht om voldoende vitamine D via de huid aan te maken.”