Hoogspanningstechniek en specialist worden? Volg de Power Minor

Orwa Al Bitar (31) studeerde Natuurkunde aan de universiteit van Damascus. Hij vluchtte 6 jaar geleden van Syrië naar Nederland om hier een toekomst op te bouwen. Nu zit hij in het 3e-studiejaar van de deeltijdopleiding Elektrotechniek aan de HAN. Hij wil zich verder specialiseren in zijn vakgebied met de Power Minor.

354338 Orwa Al Bitar bij de knoppenkast.SEECE, SEE, HAN WATTS, Powerminor, deeltijd Elektrotechniek, Lectoraat Meet- en Regeltechniek, Lectoraat Duurzame Energie, Lectoraat Balanced Energy Systems.

Vanuit Syrië verdiepte Orwa Al Bitar zich al in de studiekeuzes die Nederland hem kon bieden. Eenmaal hier aangekomen, leerde hij onze taal op het niveau dat hem toegang zou bieden tot een hbo-studie, zocht hij werk en ging hij naar een Open Avond van de HAN. "Ik wilde hier heel graag studeren en de deeltijdstudie Elektrotechniek sprak mij direct aan. Het heeft raakvlakken met natuurkunde en ik vind het een heel interessant onderwerp", vertelt hij over zijn motivatie.

Om in aanmerking te komen voor een deeltijdstudie stelt de HAN als voorwaarde dat de student werkt in het vakgebied van zijn studiekeuze. Maar verder dan baantjes in een restaurant, een magazijn en als monteur van zonnepanelen kwam hij anderhalf jaar lang niet.

Engineer bij Qirion

Orwa Al Bitar vindt het een gemiste kans dat veel werkgevers studenten zoals hij geen baan bieden. "Als ik sneller werk had kunnen vinden, was ik nu al klaar geweest met mijn studie. Er is een groot tekort aan technisch personeel. Hoe sneller je studenten aan werk helpt, hoe eerder ze met hun studie kunnen beginnen."

Uiteindelijk vond hij één jaar geleden werk als tekenaar bij Alliander. Dat betekende de start van zijn studie. Inmiddels zit hij in het 3e jaar en volgt hij de Power Minor. "Van alle minors waaruit ik kon kiezen was deze veruit de leukste. Ik word opgeleid tot specialist in hoogspanningstechniek. Dat sluit mooi aan op mijn werk, want sinds 2 maanden ben ik engineer voor Qirion, onderdeel van Alliander."

In deze functie bedenkt Orwa hoe we het transport en de distributie van midden- en hoogspanning moeten aanleggen, zodat het voldoet aan de normen. "Nederland is een klein land, dus hebben we weinig ruimte om de kabels te leggen. We moeten daarom altijd met een slim idee komen om het haalbaar te maken", vertelt hij enthousiast.

Opwekking, distributie, transport elektrische energie

Met een fulltimebaan als engineer en een studie van één dag in de week heeft Orwa Al Bitar het behoorlijk druk. De Power Minor die hij nu volgt, beslaat één semester van 2 blokken. Elk blok bestaat uit 7 weken met elke week één dag les. De 8e week bestaat uit toetsen ter afsluiting van het blok. Daarnaast moeten de studenten van de Power Minor in groepsverband een project uitvoeren. De focus in deze minor ligt op de opwekking, distributie en transport van elektrische energie. 

"Sommige lessen vind ik echt heel interessant. Daar haal ik hoge cijfers voor. Andere vakken vind ik echt minder leuk. Daar moet ik meer moeite voor doen", lacht de Arnhemmer. "De Power Minor heeft mij nu halverwege al veel gebracht: ik heb veel geleerd. Toen ik begon als engineer vroeg ik me vaak of waarom iets op een bepaalde manier moet en waarop een norm is gebaseerd. In deze minor krijg ik daar antwoord op."

354337 Orwa Al Bitar achter laptops. SEECE, SEE, HAN WATTS, Powerminor, deeltijd Elektrotechniek, Lectoraat Meet- en Regeltechniek, Lectoraat Duurzame Energie, Lectoraat Balanced Energy Systems (niet rechtenvrij)
Orwa Al Bitar

Meewerken aan Nederlandse energienet

De ambitie van Orwa reikt verder dan het afronden van zijn studie Elektrotechniek. "Mijn deeltijdstudie afronden heeft nu prioriteit. Zonder diploma kom ik immers niet verder. Daarna wil ik meer. Ik wil graag een hogere functie en bijdragen aan de ontwikkeling van het Nederlandse energienet. Het net hier is zo goed, een van de beste van de wereld. Heel stabiel, veilig en betrouwbaar. Ik wil zien hoe ver ik kan komen en het maximale uit mijzelf halen, want ik weet dat ik nog meer kan."