Extra hulp zet schaduwonderwijs buitenspel

Betalen voor extra tentamentraining, bijles of scriptiebegeleiding. Waarom zou je? Nou, misschien om hogere cijfers te halen, of om sneller af te studeren? Nergens voor nodig, bij de HAN. Extra hulp is er voor iedereen, ongeacht de inhoud van je portemonnee.

Sticky notes met verschillende teksten

Veel studenten shoppen buiten de schooldeur, blijkt uit de jaarlijkse Staat van het Onderwijs. De Onderwijsinspectie noemt het aanvullend onderwijs, een andere term is schaduwonderwijs. Het gaat om onderwijs of begeleiding buiten het reguliere aanbod van de eigen opleiding of instelling, met extra kosten en met als doel: studieprestaties verbeteren.  

Waar moet je dan aan denken? Tentamentraining, bijles of commerciële scriptiebegeleiding. Het speelt vooral bij ‘grote’ opleidingen, zoals Verpleegkunde of de pabo. En: docenten verwijzen studenten ook door naar deze betaalde begeleiding buiten de schooldeur, schrijft de Inspectie. 

‘Gratis’ hulp bij Verpleegkunde

Hoofddocent Dorien van de Ven (Verpleegkunde) vertelt dat 'haar' docenten schaduwonderwijs niet stimuleren. “Als studenten extra hulp nodig hebben, wordt die als eerste gegeven door hun tutor/docent. Daarnaast verwijzen we door naar de cursussen van HAN Studiesucces en de studiecommissie van de studievereniging. Ook er is begeleiding door studieloopbaanbegeleiders.”   

Volop cursussen en trainingen

Goed nieuws dus, voor HAN-studenten die wat extra hulp kunnen gebruiken. Er is voor elk wat wils, en er hangt geen prijskaartje aan. Voorbeelden van het aanbod van HAN Studiesucces zijn een masterclass Tentamenvoorbereiding, een training Succesvol plannen of een workshop Omgaan met stress. Ook kun je via HAN Studiesucces een studentcoach inschakelen, als je liever samen met iemand aan je studievaardigheden werkt.  

Bijles

Bij veel van onze opleidingen geven studenten bijles. Dat kan rechtstreeks, via de studievereniging, via klasgenoten of via de studieloopbaanbegeleider. Studenten kunnen dit ook zelf regelen via www.studentvoorstudent.nl/han. Let op: daar hangt dan wél weer een prijskaartje aan.