Maatwerk Civilion Ad Civiele Techniek Projectvoorbereiding en -realisatie Student Ieke: "Geen dag is hetzelfde en ik blijf mezelf ontwikkelen."

464915 portret deeltijdstudent Ieke Rutten, Ad Civiele Techniek Projectvoorbereiding en -realisatie

Ieke Rutten (22) volgt de opleiding Associate degree Civiele Techniek Projectvoorbereiding en -realisatie met maatwerk Civilion. Zij vertelt over deze hbo-opleiding in deeltijd en over haar werk als werkvoorbereider bij Vissers Ploegmakers, het leerbedrijf waar zij via Civilion aan de slag ging.

Van mbo naar hbo

Voordat ik bij Civilion begon heb ik de mbo-opleiding Middenkaderfunctionaris Infra gevolgd. Dit heeft een goede basis gelegd voor deze deeltijd hbo-opleiding.

Ik ben ervan overtuigd dat ik door werkervaring op te doen veel meer leer dan in een voltijdopleiding. Dit is voor mij dan ook de reden geweest om voor deeltijdonderwijs te kiezen. En eerlijk is eerlijk, geen Engelse les meer is een fijne bijkomstigheid.

Mijn werk

Als werkvoorbereider werk ik mee aan verschillende projecten zoals reconstructies, baggerwerk en grondwerk. Zodra er een nieuw project is aangenomen komen er vaak een projectleider, werkvoorbereider en uitvoerder op te werken. Als werkvoorbereider vraag ik vergunningen aan, regel de inkoop, schrijf werkplannen en zo zijn er nog meer kleine zaken die voor de start van het werk geregeld moeten worden. Verder probeer ik 1 keer in de week op een project in uitvoering mee te kijken want daar leer ik ontzettend veel van.

Een mooier, beter en veiliger Nederland

Het regelen, de technische kant en de variatie van projecten en omgeving maken het werk in de civiele techniek erg leuk en afwisselend. Geen dag is hetzelfde en ik blijf mezelf ontwikkelen. Omdat je in 'een gebied' werkt heb je te maken met de omgeving en andere partijen die betrokken zijn bij het te realiseren project. Het onderling contact en samen tot een juiste oplossing komen maakt mijn werk extra leuk. Het is gaaf om mee te werken aan projecten die na uitvoering zichtbaar zijn en ook echt een verschil maken. Want projecten in de civiele techniek zorgen voor een mooier, beter en veiliger Nederland.

De deeltijdopleiding

In de opleiding wordt het werkproces goed nagebootst met opdrachten. Zo leer je alles vanaf het moment van aanbesteding tot en met de uitvoering. Doordat de 2 praktijkopdrachten ook daadwerkelijk op schaal gebouwd worden, is er echt een doel en lijkt het minder fictief.

Deeltijd studeren bevalt me heel goed. Toch is het op sommige momenten ook best zwaar. Er zijn periodes dat ik me meer op school moet focussen wat niet iedereen in mijn omgeving altijd snapt. Gelukkig heb ik goede afspraken met mijn leerbedrijf kunnen maken waardoor ik een betere balans tussen werk, studie en privé heb gevonden. Ik zorg sowieso dat de zondag mijn 'studiedag' is.

Door de werkervaring die ik tijdens mijn opleiding opdoe, ontwikkel ik mezelf op meerdere fronten.

Studente Ieke Rutten aan haar bureau bij leerbedrijf Vissers Ploegmakers
Ieke Rutten werkt via maatwerk Civilion bij leerbedrijf Vissers Ploegmakers

Op mijn plek

Door de werkervaring die ik tijdens mijn opleiding opdoe, ontwikkel ik mezelf op meerdere fronten. Ik zit helemaal op mijn plek in de civiele techniek en in mijn huidige functie bij Vissers Ploegmakers. Samen met mijn collega's wil ik nog veel mooie projecten realiseren en er is zoveel werk, dat dat helemaal goed moet komen.

Dit artikel verscheen eerder op civilion.nl.

Over maatwerk Civilion

De Associate degree-opleiding Civiele Techniek Projectvoorbereiding en -realisatie is een 2-jarige hbo-opleiding in deeltijd. Werkervaring is belangrijk, maar wanneer je nog geen civieltechnische werkervaring hebt, kan Civilion je bemiddelen naar een passende functie. 

In het maatwerk Civilion volgen studenten een speciaal programma waarin HAN-docenten de generieke vakken geven en professionals uit de praktijk de vaktechnische vakken. 

Opleidingsinstituut Civilion is opgericht door het civiele bedrijfsleven. Vanuit dit netwerk kunnen zij je naar een passende functie bij een leerbedrijf begeleiden. Wanneer je het maatwerk Civilion volgt, krijg je bij Civilion een contract en betaal je zelf geen opleidingskosten. Je bouwt dus ook geen studieschuld op.
 
Meer weten? Bezoek een Open Avond en informeer naar de mogelijkheden.