Week van Inclusie Foto-expo geeft beeld van belevingswereld jongeren

465294 Week van Inclusie Zaal
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Joos Meesters is goed op weg met haar onderzoek naar het vergroten van sociale kwaliteit bij jongeren. Met de foto-expositie ‘Alles kan’ trapte ze de Week van Inclusie af. Hoe een onderzoeksmethodiek uitmondde in een feestelijke happening waarin jongeren met al hun kwaliteiten centraal staan.

Hoe ziet hun wereld eruit? Wat doet er voor hen toe? Wat hebben ze nodig om op hun manier mee te kunnen doen? Brendon, Joshua, Annemae, Lars en nog 7 andere jongvolwassenen brachten het in beeld in gesprek met Joos Meesters. Joos is onderzoeker bij het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit en ging als onderdeel van haar participatieve actieonderzoek met hen het gesprek aan. Joos: “Ik wil graag de praktijk verbeteren, de wereld een beetje inclusiever maken. In dit geval heb ik dat gedaan door samen met stagiaire Lotte Wolfert tes spreken met jongeren van Pluryn, STERKplaats Nijmegen, HAN-studenten en ROC-studenten die meedoen aan het project Diversity Skills van New Rootz. Als methodiek gebruikten we photovoice. Een goede manier om jongeren hun verhaal te laten vertellen.”

Begeleiding in een informele setting werkt goed. Net als onderlinge verbondenheid. En een niet-aflatende betrokkenheid van hun begeleiders.

Succesfactoren sociale kwaliteit

En zo krijgen we mee dat Brendon trots is op zijn werk als magazijnmedewerker in het Radboudumc en geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog. En zien we dat Joshua zijn weg heeft gevonden als laboratoriummedewerker – eveneens bij het Radboudumc – en een enthousiast thuiskok is. Annemae is op haar plek bij de HAN-studie Pedagogiek, waar ze de begeleiding vindt die ze nodig heeft. En Lars, de zelfverklaarde ‘greatest barista’, heeft het naar zijn zin in de keuken van het ziekenhuis en achter de bar bij eetcafé Blixem. Allemaal ingangen voor Joos Meesters om te onderzoeken wat succesfactoren zijn om mee te doen aan de maatschappij. En wat helpt om het sociale netwerk van de jongeren te versterken.

452721 Annemae de Vries Week van Inclusie

Kansen zien

“Wat ik bij een eerder deelonderzoek al opmerkte: begeleiding in een informele setting werkt goed”, stelt Joos. “Net als onderlinge verbondenheid. En een niet-aflatende betrokkenheid van hun begeleiders. De jongeren hebben iemand nodig die een luisterend oor biedt, in hen gelooft, niet denkt in termen van beperkingen, maar in kansen. En samen met hen het hogere doel voor ogen houdt. Wil je een vervolgopleiding tot logistiek medewerker doen? Oké, dan gaan we aan een positiever zelfbeeld werken en je werknemersvaardigheden vergroten. Wil je in je eigen tempo en op je eigen manier een hbo-studie doen? Dan creëren we ruimte daarvoor en kijken we van welke regelingen je gebruik kunt maken. Want die zíjn er.”

Getalenteerd en gemotiveerd

Dus staan op deze kick-off van de Week van Inclusie meer dan honderd belangstellenden – begeleiders, docenten, studenten, ouders, familie, onderzoekers – alle fotopanelen te bewonderen. En doen de jongeren zelf hun verhaal. Joshua: “Ik ben op het lab klein begonnen, met opruimwerkzaamheden en schoonmaken. Nu zou ik best analist willen worden.” Brendon: “Ik vind het belangrijk om te laten zien dat mensen met een beperking niet thuis hoeven te zitten, maar capaciteiten genoeg hebben en gemotiveerd zijn om mee te doen in de maatschappij.” Annemae: “Dat ik anders ben dan andere mensen, betekent niet dat er iets mis is met mij. Ja, ik heb soms extra hulp nodig. Het helpt al als een docent de tijd voor me neemt en goed naar me luistert.” En Lars: “Ik heb verantwoordelijk werk. Met lieve collega’s. Ik moet nog wel veel leren. Maar ik kan voor mezelf opkomen en mijn mening geven.”  

465291 Week van Inclusie Burgemeester

En burgemeester Bruls? Die geeft aan dat hij niet vaak zo’n gemêleerd gezelschap bij elkaar ziet. Wat dat zegt over het inclusieve karakter van de HAN? Dat we goede stappen aan het zetten zijn. Al is inclusie nooit echt ‘af’.

De foto-expositie is t/m 10 november te bezoeken tijdens de openingstijden van de HAN (Kapittelweg 33). Ook te zien in de centrale hal van Ruitenberglaan 26 in Arnhem. Wellicht zijn de foto's binnenkort ook op een andere locatie te bekijken.
Met deze foto-expositie rondt Joos Meesters het actieonderzoek af. September 2023 deelt ze de resultaten en levert ze tools op voor professionals om jongeren beter te kunnen begeleiden.

7-10 november 2022
 

Week van Inclusie

Deze dialoogsessie is onderdeel van de Week van Inclusie op de HAN. Kan iedereen mee doen aan de maatschappij op een manier die past? Wanneer wel en wanneer niet? Wat vind jij? Is de HAN inclusief? We organiseren de Week van Inclusie om samen het gesprek aan te gaan over inclusie. Want inclusie verdient onze aandacht, doe en praat mee in deze week!

451182 Handen in een kring vormen samen een ster. metafoor voor inclusie