Technisch thuiszorgverpleegkundige Technisch thuiszorgverpleegkundigen ervaren online onderwijs

Student krijgt online onderwijs

Door de coronacrisis maken we ook bij HAN VDO een snelle omslag naar online onderwijs. Een van onze HAN VDO-trainers is Irma Mosselman. Zij zet online onderwijs nu in bij cursisten van de post-hbo opleiding Technische thuiszorgverpleegkundige.

Irma: “We hebben een digitaal leslokaal via Microsoft Teams gemaakt en verdelen de cursisten via zogenaamde kanalen in subgroepjes, waar ze aan de slag gaan met bijvoorbeeld intervisie en praktische opdrachten.”   

De meeste technisch thuiszorgverpleegkundigen draaien hun hand niet om als het gaat om techniek, maar online onderwijs is toch andere koek. Trainer Irma Mosselman: “We vroegen ons af of er überhaupt behoefte was aan online onderwijs, omdat onze cursisten op dit moment hard nodig zijn in de zorg.” Via een enquête met Microsoft Forms werden de behoeften opgehaald.  Hieruit bleek dat veel verpleegkundigen uitgeroosterd waren om onderwijs te volgen. Ze wilden dan ook graag les krijgen. “Tijd voor ons om het onderwijs virtueel in te richten. We gingen eerst aan de slag met een testgroep van vier cursisten. Ze kregen gezamenlijk instructie en zijn vervolgens voorzitter geworden in een digitaal subgroepje. Deze voorzitters helpen de minder ervaren collega’s de weg in Teams te vinden. In de digitale omgeving kunnen we, net als in het echt, af en toe een kijkje nemen bij de subgroepjes die in andere kanalen aan de slag zijn.”   

Kennisclips en ingesproken PowerPoint

Ook zijn Irma en haar collega’s bezig om kennisclips voor de opleiding Technische thuiszorgverpleegkundige te maken: “Lesmateriaal op beeld zetten, zodat mensen in hun eigen tijd de les kunnen volgen. Daarnaast proberen we de presentaties waarbij we een PowerPoint gebruiken, te digitaliseren. Dit kan bijvoorbeeld door in Teams digitaal les te geven met de PowerPoint zichtbaar en deze op te nemen of de PowerPoint vooraf te voorzien van spraak.” Het nadeel is dat digitale opnamen erg grote bestanden worden, het duurt lang voordat een kennisclip of lesopname geopend is. “En niet alle lessen zijn zomaar digitaal vorm te geven”, legt Irma uit.

Online onderwijs is voor ons allemaal een kwestie van ervaring opdoen. En dan blijkt dat er meer kan, dan ik vooraf dacht

Blijven testen met online onderwijs

“Online onderwijs is voor ons allemaal een kwestie van ervaring opdoen. En dan blijkt dat er meer kan, dan ik vooraf dacht”, vertelt Irma. “Ook merken we dat werken in subgroepen beter te behappen is. We moeten blijven kijken wat werkt en niet. Tot nu toe krijgen we goede reacties. De cursisten vinden het fijn om elkaar te ‘zien’ in deze moeilijke periode, ervaringen uit te wisselen en toch door te kunnen gaan met hun opleiding.”

Post-hbo opleiding Technische thuiszorgverpleegkundige

Complexere zorg en behandelingen gebeuren vaker thuis met hulp van naasten. De technische verpleegkundige in de thuiszorg leidt de zorg in goede banen. Ze zijn op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen. Meer weten over deze opleiding? Bekijk de opleidingspagina. Startdatum: 18 januari 2021.