Digital Twin Beter borstonderzoek door digital twin

null

Op de campus in Arnhem werkt het Smart Region team van de HAN samen met Varex Imaging aan een digital twin voor een verbeterde paddle voor borstonderzoek. Dit gebeurt in een living lab waar studenten, onderzoekers en Varex-medewerkers kennis ontwikkelen en van elkaar leren. Slim partnerschap en slim

Varex Imaging is producent van röntgenapparatuur. Een van de producten die Varex ontwikkelt, is een verbeterde paddle voor borstonderzoek. De paddle maakt de mammografie veel duidelijker én veel minder pijnlijk. Door samen te werken met de digital twin-experts van de HAN gaat de productontwikkeling sneller en goedkoper én is kwaliteit beter van het product beter.

Digital twin zorgt voor efficiency en betere besluitvorming

“De digital twin bootst straks alles na wat er gebeurt in het ontwikkel- en productieproces van de paddles,” zegt René Bakker. Hij is lector Networked Applications en leidt het Digital Twin-programma van HAN Smart Region. “De digital twin is voor onze studenten een bron van studie en onderzoek. Varex heeft op deze manier toegang tot nieuwe technologie die zorgt voor meer efficiency en betere besluitvorming. Onderzoek, onderwijs en ondernemerschap samenbrengen: hier zie je dat het écht werkt.”

“De HAN is er is voor alle mkb-bedrijven in onze regio. We willen onze kennis graag samen met het mkb ontwikkelen en delen. Dat is de basis voor een Smart Region.”

Kortere time-to-market door digitale levenscyclus

Gerben Heideman, general manager van Varex Imaging, is blij met de samenwerking: “Het ontwikkeltraject van eerste tekening, via prototypes tot en met de levering van grotere aantallen naar een mondiale markt is normaal gesproken lang en erg kostbaar. We besparen tijd en kosten als we de hele levenscyclus van een product kunnen digitaliseren. Het betekent bijvoorbeeld dat, in de fase van productontwikkeling, onze time-to-market veel korter wordt. Fouten die je altijd zou maken, dat hoort bij het proces, ontdek je al in je digitale omgeving. Als we alle stappen in de digital twin tegen het licht houden, zie ik precies waar we nog winst kunnen boeken.”

Digital twin: herleidbaar productieproces

Deny Smeets is als extern adviseur verbonden aan het programma Digital Twin. Deny legt uit dat de technologie van digital twin heel zinvol is voor producenten die aan veel regels moeten voldoen, bijvoorbeeld in de automotive branche. Dit geldt ook voor producenten van medische apparatuur, zoals Varex. Deny: “Je ziet dat assemblage bij deze producenten vaak nog met de hand gebeurt. Juist daar is het van belang precies te weten wat waar en door wie is gedaan.” Gerben beaamt dat: “Wet- en regelgeving wordt steeds strenger dus herleidbaarheid is enorm belangrijk. Ik zie ons ontwikkel- en productieproces als een film die we op elk noodzakelijk moment terug kunnen spoelen. Met de digital twin kan dat straks.”

Voorstelling van digital twin

Versnelde digitale transitie

De technologie en de programma’s die Varex gebruikt bij de productontwikkeling zijn van Siemens. Gerben: “Bij ons worden al sinds heel wat jaren tools gebruikt die Siemens aanbiedt. Het ontwerpen met een Computer-Aided Design-systeem (CAD)-systeem bijvoorbeeld. Nu gaan we daar andere tools aan toevoegen, zoals een productdatamanagementsysteem.” René Bakker: “Wij integreren die tools in de digital twin, zodat er één gecoördineerd digitaal proces ontstaat.” Varex stelt graag mensen ter beschikking om op de HAN, met studenten samen, aan deze digitalisering te werken. Gerben: “Wij kunnen nu versneld de digitale transitie maken dus dat vind ik een logische investering.”

Digital Twin Expertise Centrum

René: “Dit project met Varex is voor HAN Smart Region onderdeel van een groter geheel. We zijn bezig om met meerdere bedrijven een Digital Twin Expertise Centrum te realiseren. Dit wordt een kennisbron voor bedrijven, organisaties en de HAN. Ik vind het belangrijk om daarbij te benadrukken dat de HAN er is voor alle mkb-bedrijven in onze regio. We willen onze kennis graag samen met het mkb ontwikkelen en delen. Dat is de basis voor een Smart Region.”

Met het zwaartepunt Smart Region wil de HAN van waarde zijn in de regio. We werken aan de wendbaarheid van mensen, teams en organisaties in een snel veranderende wereld. We helpen bij slim innoveren en implementeren van nieuwe technologieën (Smart Innovation), het wendbaar maken van mens en bedrijf met vernieuwend onderwijs (Smart Education) en we bouwen een netwerk (Smart Partnerships). Samen op weg naar een slimme regio!